Voices
460 prikaza

HEP do 2023. ulaže 750 milijuna kuna u sunčane elektrane

Solarna elektrana Cres
PROMO
Sunčane elektrane na Cresu i Visu pridonijet će jačanju infrastrukture u funkciji razvoja turizma jer će električnu energiju najviše proizvoditi onda kad je najpotrebnija

Sunčane elektrane Kaštelir, Cres, Vis i Vrlika Jug, ukupne snage 11,6 MW i vrijednosti 80 milijuna kuna, prve su četiri sunčane elektrane u velikom investicijskom ciklusu u kojem će Hrvatska elektroprivreda do 2023. godine uložiti 750 milijuna kuna, najavili su predstavnici HEP-a na medijskom predstavljanju projekta Sunčane elektrane – Energija prirode, na kojem su potpisani ugovor o kupoprodaji Sunčane elektrane Kaštelir te ugovor o izgradnji Sunčane elektrane Cres. 

Tijekom ovog mjeseca počet će izgradnja Sunčane elektrane Vis, projekta kojega je u prosincu prošle godine HEP preuzeo od tvrtke Končar OIE, a u drugoj polovici 2019. 

HEP Proizvodnja će izgraditi Sunčanu elektranu Vrlika Jug. Također su predstavljeni i projekti integriranih sunčanih elektrana na zgradama u vlasništvu HEP-a, ukupne snage 2,1 MW i vrijednosti 13 milijuna kuna. 

HEP je pokrenuo ciklus izgradnje sunčanih elektrana, kao dijela obnovljivog scenarija razvoja u skladu s polazištima buduće energetske strategije RH i smjernica EU energetsko-klimatske politike. Do 2030. godine planiramo realizirati projekte sunčanih elektrana ukupne snage 350 MW. U idućem petogodišnjem razdoblju investicije HEP-a u sunčane elektrane iznosit će prosječno 150 milijuna kuna godišnje, odnosno 750 milijuna kuna do kraja 2023. godine, što u prosjeku omogućava izgradnju 20 MW novih solarnih kapaciteta godišnje. Elektrane Vrlika Jug, Cres i Vis proizvodit će električnu energiju bez ugovora s HROTE-om o otkupu po poticajnoj cijeni. 

Sunčane elektrane na Cresu i Visu doprinijet će jačanju infrastrukture u funkciji razvoja turizma, jer će električnu energiju najviše proizvoditi onda kad je najpotrebnija, u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističke sezone. Sva četiri projekta elektrana nastala su u suradnji HEP-a s partnerima – jedinicama lokalne i regionalne samouprave i tvrtkama. Sudjelovanje domaćih proizvođača opreme poput Končara i Solvisa omogućuje daljnji razvoj hrvatske industrije u sektoru obnovljivih izvora energije.

Sunčana elektrana Kaštelir

Ima priključnu snagu 1 MW i očekivanu godišnju proizvodnju od oko 1,5 milijuna kWh, što odgovara potrošnji oko 500 kućanstava. U elektrani su ugrađeni paneli proizvođača opreme za sunčane elektrane Solvis iz Varaždina. Elektrana je u pogonu je od prosinca 2018. godine. Ima sklopljen ugovor s HROTE-om te se kao povlašteni proizvođač nalazi u sustavu poticaja. Vrijednost ugovora je 10,2 milijuna kuna.

Sunčana elektrana Cres

Snage 6,5 MW, prvi je projekt koji je HEP preuzeo u sklopu ciklusa izgradnje i akvizicije sunčanih elektrana. Očekivana proizvodnja elektrane, koja će se nalaziti oko 2 kilometra sjeverno od naselja Orlec, je 8,5 milijuna kWh godišnje, što odgovara potrošnji oko 2500 kućanstava. Ugovor o izgradnji vrijedan je 34,7 milijuna kuna. Radovi trebaju započeti u jesen 2019., a  završiti u travnju 2020. godine.

Sunčana elektrana Vis

Bit će smještena na brdu Grizova glavica, u blizini naselja Žena Glava, oko 3,6 kilometra jugozapadno od grada Visa te oko 4,8 kilometara istočno od Komiže. Instalirana snaga elektrane bit će 2,2 MW, a priključna 2 MW. Očekivana godišnja proizvodnja je 3,1 milijun kWh čime se mogu podmiriti potrebe oko 1.000 kućanstava. Gradnja će trajati od travnja do prosinca 2019. Vrijednost projekta je oko 20 milijuna kuna.

Sunčana elektrana Vrlika Jug

Predstavlja realizaciju 1. faze planirane izgradnje na južnom dijelu Radne zone Kosore na području Grada Vrlike. Grad Vrlika je i razvijao projekt, koji je HEP Proizvodnja otkupila u prosincu 2018. godine. Vrijednost investicije iznosi 14,7 milijuna kuna. Priključna snaga elektrane bit će 2,1 MW, a očekivana godišnja proizvodnja oko 2,9 milijuna kWh. Čitava izgradnja trebala bi se realizirati tijekom druge polovice 2019. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.