Voices
829 prikaza

Prva geoelektrana u Hrvatskoj ipak radi

Dragan Jurilj i njegova geotermalna elektrana
Damir Spehar/PIXSELL
Elektrana će koristiti paru i vodu čija temperatura doseže i 170 Celzijevih stupnjeva i pretvoriti ih u u električnu energiju.

Geotermalna elektrana Velika Ciglena kod Bjelovara je, nakon više odgoda, napokon puštena u probni rad početkom ove godine. Radi se o prvom takvom energetskom projektu u Hrvatskoj snage 17,5 MW u kojeg su investirali hrvatski Geothermal, vlasnika Dragana Jurilja, i njihov turski partner kompanija MB Holding.

Iako investitori nisu željeli izlaziti u javnost s konkretnom vrijednosti investicije, procjenjuje se da bi ona u konačnici mogla dosegnuti 35 milijuna eura.

Dozvola za izgradnju geotermalnog postrojenja je izdana 2015., a očekivalo se da će ona u probni rad biti puštena tijekom 2017. Iako smo o razlozima kašnjenja i planovima za naredno razdoblje pokušali saznati od investitora, prije svega od Jurilja koji je vodio taj projekt u Hrvatskoj, oni su nam ostali nedostupni.

Neslužbenu potvrdu puštanja u rad postrojenja dobili smo u HEP-u, a na čiju mrežu je elektrana spojena. Već prije je Jurilj istaknuo da su najveći troškovi i problemi oko rada geotermalne elektrane u procesu istraživanja i razvoja, dok se nakon njezina puštanja u rad proces odvija jednostavno i bez većih troškova.

Radovi na elektrani Velika Ciglena je obavio Đuro Đaković dok je samo puštanje u rad postrojenja povjereno talijanskoj kompaniji Turboden, a koja je dio globalne grupacije Mitsubishi Heavy Industries.

Geotermalni izvor u Cigleni je još 1990. otkrila INA Naftaplin prilikom istraživanja nafte. Elektrana će koristiti paru i vodu čija temperatura doseže i 170 Celzijevih stupnjeva kako bi ih tehnologijom tzv. organskog Rankinova ciklusa (ORC) pretvorila u električnu energiju.      

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.