Ekonomix
1547 prikaza

"U vašim se zakonima ne snalazi ni vaša birokracija"

Andrea Doko Jelušić
Goran Jakuš/PIXSELL
Česte izmjene i sporo pravosuđe pogubni su za investitore, kaže Andrea Doko Jelušić iz Američke gospodarske komore

Hrvatska raste bio je bojni poklič koalicije lijevog centra prije nedavnih izbora. "Hrvatska raste" gotovo je pa floskula koju svakodnevno izbacuju ministri aktualne vlade. Ali kad malo porazgovarate s ekonomistima i analitičarima, vidite da se iza svega krije znatno šira priča. Andrea Doko Jelušić, šefica hrvatskog predstavništva Američke gospodarske komore, stalno govori da rad nikad ne prestaje, pogotovo rad na gospodarskom planu.

Biznismen Konkurentnost Ekonomix Osam preporuka AmChama za ulaganje u Hrvatsku

"Svaka zemlja ima cijeli niz stvari koje može unaprijediti. To je prvo što moramo napomenuti. Međutim, mi smo prepoznali tri stvari koje su sustavni izazovi poslovanju investitorima, i to ne samo stranima. Čak i domaća poslovna zajednica često govori o tome. Jedna su česte izmjene zakona, druga je učinkovitost administracije, a treća je pravna sigurnost, odnosno brzina rješavanja pravnih sporova.

Pojedinci i kompanije očekuju da sudstvo u nekim razumnim rokovima dovršava sporove, što je osnova pravne sigurnosti. Što se tiče promjena zakona, one doista jesu problem i sve donedavno je to bilo nešto o čemu smo često govorili. U posljednjih, otprilike, godinu dana možemo reći da se stanje poboljšalo", ispričala je u razgovoru za Express.

Priupitali smo je ima li kakve nade da će se te česte izmjene jednom zaustaviti ili barem usporiti, a ona nam je pojasnila da je sve, zapravo, počelo pripremama za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kad je trebalo implementirati velik broj zakonskih rješenja kako bi se uskladio hrvatski pravni okvir s Unijom. Nastavilo se i nakon ulaska, što se vidjelo velikim brojem zakona i prijedloga zakona koji su išli u hitnu saborsku proceduru.

Andrea Doko Jelušić | Author: Goran Jakuš/PIXSELL Goran Jakuš/PIXSELL

"Dakle, vrlo kratki rokovi za javne konzultacije bez puno mogućnosti konzultacija s poslovnom zajednicom, puno prijedloga, hitna procedura... U posljednje vrijeme vidimo da se ta dinamika usporila, pa možda i možemo govoriti o pozitivnim trendovima. Vidimo da se pokušavaju planirati normativne aktivnosti, Vlada priprema na početku godine plan po kojem se radi. Planovi kao planovi, nisu uvijek potpuno precizni, ali i tu vidimo značajan napredak", kaže nam ona.

Sad smo već članica Unije, munjevito nam se približava i predsjedanje ovom našom zajednicom država, ali i dalje se suočavamo s činjenicom da ne slijedimo određene preporuke: "Kad je riječ o promjenama zakona, EU podržava nešto što oni nazivaju better regulation. On podrazumijeva veću razinu sudjelovanja zainteresirane javnosti, ali i spomenuto planiranje zakonskih rješenja. Uključuje i procjenu učinaka propisa, što još izostaje u svom punom obliku u Hrvatskoj."

Procjene učinaka nisu, kako se to možda čini na prvi pogled, samo financijski utjecaj na državni proračun već se tiču i utjecaja na ljude i poduzeća na koje se odnosi, društvo, okoliš, gospodarstvo. Za takve kompleksne analize često nedostaje kapaciteta i zakonski akti nerijetko uđu već dosta duboko u proceduru izglasavanja pa tek onda, po uključenju dionika na koje se zakon odnosi (građana, tvrtki, udruga i slično) na površinu izlaze i potencijalno loše posljedice novih zakona.

Biznismen Primite na znanje Ekonomix Najveći mitovi o ulaganju novca - ne slušajte ih

Budući da AmCham predstavlja američke interese i interese američkih kompanija, pitali smo što to oni traže i traže li nekakav svoj poseban crveni tepih dobrodošlice za ulaganje u Hrvatsku. Andrea nam je ispričala da Amerikanci nemaju neke posebne zahtjeve koji bi za njih bili specifični.

"Investitori, domaći ili strani, općenito imaju sličan pogled što se tiče uvjeta za ulaganje, a velike međunarodne kompanije još su u tome homogenije. Prije svega će tražiti zemlje sa snažnom vladavinom prava, traže zemlje s efikasnim, transparentnim i jakim javnim institucijama, traže predvidivost. Velike kompanije očekuju da se u svoje poslovne planove mogu pouzdati barem neko razumno vrijeme. Tu do izražaja dolazi ovo o čemu smo ranije pričali, česta izmjena regulative kompanijama koje ulažu puno doista ne ide na ruku, povećava rizik i neizvjesnost."

Ovih dana se jako puno pričalo o presudi "hercegbosanskoj šestorci" i postupcima hrvatskog političkog vrha nakon izricanja presude u Haagu. Čak i premijer Andrej Plenković je javno izrazio svoje negodovanje. Kako će potencijalni investitori gledati na činjenicu da premijer jedne države, članice EU, govori protiv presude jednog suda UN-a?

"Malo je to osjetljivo pitanje, ali ipak moram odgovoriti. Investitori ne gledaju samo što se priča jer je njima zanimljivije i bitnije što se radi. Vidjet ćemo kako će se stvar razvijati, ali nisam vidjela da je premijer rekao da ne poštuje odluku. Vjerojatno nije zadovoljan nekim dijelovima presude, ali velika je razlika između istupa i nezadovoljstva presudom do nepoštovanja, u pravnom smislu, neke sudske odluke. Investitori neće pratiti samo što se događa u hrvatskim novinama jer su njima bitniji primjeri iz prakse.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.