Znanost
6029 prikaza

Arheolozi vjeruju da su pronašli Petrovo rodno mjesto

Posljednja večera Leonarda da Vincija
Wikipedia
Vjeruju da su pronašli ostatke rimskog grada Juliasa, koji je po pisanju rimskog povjesničara Josipa Flavija izgrađen na ruševinama Betsaide

Izraelski i američki arheolozi vjeruju da su na obalama Galilejskog jezera pronašli rodno mjesto trojice apostola, Petra, njegovog brata Andrije i Filipa. 

Arheolog Mordechai Aviam sa sveučilišta Kinneret  smatra da je s američkim kolegama pronašao ostatke rimskog grada Juliasa, koji je po pisanju rimskog povjesničara Josipa Flavija izgrađen na ruševinama Betsaide, ribarskog sela na galilejskoj obali u kojem su po Evanđelju rođeni Petar, Andrija i Filip. 

Arheolozi desetljećima tragaju za ostacima Juliasa, a dosad su se istraživanja uglavnom svela na tri moguće lokacije. 

Sada imaju glavnog kandidata jer su iskapanjima nakon bizantskog došli do rimskog sloja. "Otkrili smo nešto lončarije, novčiće, i što je najvažnije, popločene ostatke rimskog kupališta. To pokazuje da se nije radilo o nekom malenom selu, nego o lokalitetu koji bi odgovarao gradu Juliasu", rekao je AFP-u Aviam. 

"Vjerujemo da je ispod Betsaida", naglasio je. 

Nalazište, koje se nalazi na mjestu koje se danas naziva el-Araj, smješteno je blizu rijeke Jordan, nekoliko stotina metara od Galilejskog jezera. No, razina vode u jezeru u ono je doba bila puno viša nego danas. 

Mordechai Aviam nada se da će u daljnjim iskapanjima uspjeti doći do židovskog sloja i time potvrditi svoju teoriju. 

Nalazište do daljnjega neće biti otvoreno za javnost, rekao je. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.