Znanost
506 prikaza

Banka mozgova: Ovdje ih rezuckaju i spremaju u Tupperware

Banka koja prikuplja ljudske mozgove
1/4
Reuters/Pixsell
Najveća Banka mozgova u Velikoj Britaniji prima mozak u roku od 48 sati nakon smrti, jer će se u protivnom raspasti, a sve to u znanstvene svrhe

Na stotine prozirnih plastičnih Tupperware posuda složene jedna na drugu nisu prizor iz kakvog restorana, a unutra nisu delicije - riječ je o Banci mozgova, a u plastici su pohranjeni darovani organi. Oni su redom svježi jer mozak mora biti zaprimljen u roku od 48 sati nakon smrti donora, jer će se u protivnom raspasti, a ova se Banka nalazi u sklopu londonskog Imperijalnog koledža te je financiraju Udruga za Parkinsonovu bolest, Alzheimerovu, multiplu sklerozu i brojne druge, piše Daily Mail. 

Banka koja prikuplja ljudske mozgove | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Ovo je najveća od 12 takvih banki za mozak u Velikoj Britaniji s čak 1650 uzoraka, a svoj mozak za uzorak može darovati svatko. Znanstvenici se nadaju kako će ih pomno izučavanje tog važnog organa dovesti do važnog otkrića u borbi s bolestima koje ga ugrožavaju.

Voditelj banke je profesor neuropatalogije, Steve Gentleman. Njegov se posao sastoji od pohranjivanja orgazma u kemikalije, postavljanja u plastične posude, ali i svakodnevnofg "rezuckanja" mozga za uzimanje uzoraka i njihovog proučavanja pod mikroskopom. Nakon što se nasjeckaju, uzorci se fotografiraju te pospremaju u zamrzivač, dok se druga polovica svakog mozga odmah po primitku zamrzava.

Banka koja prikuplja ljudske mozgove | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Četiri tjedna nakon što mozak odstoji, profesor ga može početi rezuckati.

- Radim neuropatataloško izvješće, promatram postoje li neke fiziološke promjene. Ono što pronađem javljam liječniku preminulog, koji obavještava obitelj - kaže profesor Gentleman.

Dodaje kako ne postoji mozak koji je cijeli pogođen Parkinsonovom ili Alzheimerom, obično je riječ o mješavini tkiva koja se vidi tek kad se mozak zareže. Simptomi bolesti ovise o tome koji je dio mozga pogođen određenom bolesti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.