Znanost
758 prikaza

Transplantirali mu penis: "Osjećam život u njemu, miče se..."

Muškarac u boksericama
Thinkstock
Prvi Amerikanac kojem su transplantirali penis zbog raka 2012. sada se saživljava s novim organom koji bi trebao biti posve funkcionalan

- Nemam nikakve sumnje da će moj novi penis savršeno funkcionirati. Mislim na seks, uriniranje i sve - rekao je 64-godišnji Thomas Manning, prvi američki primatelj transplantiranog penisa. Taj je bankovni činovnik zbog dijagnoze rijetke bolesti - raka penisa, izgubio svoje spolovilo, piše New York Post.

Nije se mogao suzdržati te je već nekoliko puta zavirio ispod gaze kako bi pogledao svoj novi penis, s kojim je već sad vrlo zadovoljan.

- Osjećam život u njemu, pokrete i sve - kaže Manning koji je penis dobio od preminulog donora. Već dva dana nakon 15-satnog zahvata smanjila se natečenost i tamna boja, a liječnici su utvrdili kako se živci povezuju.

Manning je treći čovjek u svijetu koji je primio transplantirani penis, jedna je operacija obavljena 2014. u Južnoj Africi, a druga u Kini 2005. Južnoafrikanac je s transplantiranim penisom uspio začeti dijete, dok je Kinez nekoliko tjedana nakon zahvata tražio liječnike da mu uklone penis, jer su se on i supruga odvikli od njega te im ne odgovara.

Ta revolucionarna metoda daje nadu preživjelima od raka, ali i žrtvama nezgoda te osakaćenim vojnicima.

- Teško je razumjeti taj osjećaj nakon što vam odrežu penis. Naravno, važnije je zdravlje i život, ali bez njega sam se osjećao posve nemuževno - rekao je Manning.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.