Znanost
357 prikaza

Čudesne slike mozga pružaju uvid u dosad neviđene dijelove

Neuroni mozga
Youtube
Znanstvenici su reproducirali sivu tvar u bojama, a rezultat je nevjerojatan

Znanstvenici sa Harvarda otkrili su novi svijet misterija i kompleksnosti na mikro razini mozga. Naime novo istraživanje, kojim je rukovodio molekularni biolog dr. Jeff Lichtman, nudi nam pogled unutar neuorona mišjeg mozga s dosad neviđenim detaljima.

20 znanstvenika radilo je proteklih šest godina na projektu čiji je cilj bio izrada fotografija visoke rezolucije životinjskog mozga, kako bi bolje razumjeli ovaj komplicirani organ.

Uspjeli su razraditi tehnike koje su stvorile digitalne modele stvarnog moždanog tkiva miša, čime su mogli proučiti njegovu detaljnu strukturu.

U seriji 3D grafičkih slika, znanstvenici su mogli rekontruirati komponente mozga odraslog miša u rezoluciji na nanorazini. Posebno su se usredotočili na neokorteks, krajnji vanjski sloj, koji čini oko tri četvrtine volumena mozga, a koji obuhvaća sivu tvar - tkivo koje se sastoji od neurona, te koje se ponaša poput centra za obradu informacija.

"Cilj istraživanja bio je da shvatimo ovaj najmisteriozniji dio biologije. To smo željeli učiniti proučavajući mozak i opisujući ga u visokoj rezoluciji", izjavio je Lichtman.

Koristeći nove tehnike snimanja, znanstvenici su prikupili desetke tisuća ultra tankih dijelova mozga, od koji je svaki debljine kao tisućinka vlasi kose, na jednoj filmskoj traci. A slike ovih dijelova uspjeli su stvoriti koristeći novi softverski alat kako bi obojali neuronske veze, piše Huffington Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.