Znanost
8181 prikaza

Čudesno: Otkrili najduže podvodne špilje na svijetu

Sustav podmorskih špilja Sac Actun u Meksiku,
1/5
Handout/REUTERS/PIXSELL
Ukupno 347 kilometara prirodnih tunela i špilja za antičke Maje imali su veliki vjerski značaj

Skupina ronilaca pronašla je fizičku povezanost dviju velikih podvodnih špilja u Meksiku, čime je otkrila speleološki kompleks za koji se vjeruje da je najveći podvodni sustav špilja na svijetu. Kako navodi Reuters, otkriće je još i značajnije zato što dodatno objašnjava pojedinosti civilizacije Maja.

Sustav podmorskih špilja Sac Actun u Meksiku, | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Handout/REUTERS/PIXSELL
Do kompleksa špilja došlo je u sklopu projekta "Gran Acuifero Maya", posvećenom proučavanju i očuvanju podzemnih voda poluotoka Yucatana. Roniocima su bili potrebni mjeseci istraživanja i mapiranja kompleksa kako bi na kraju došli do ukupno 347 kilometara podvodnih prolaza. Ilustracije radi, riječ je o nešto većoj udaljenosti od puta autocestom od Zagreba do Šibenika.

Ruševine drevnog grada  Calakmul VELIKO OTKRIĆE Znanost Pod hramom Maja otkriven drevni vodovod

Ključan trenutak bio je kad su kod turističkog centra Tulum pronašli prirodne tunele koji povezuju špiljski sustav Sac Actun, duljine čak 263 kilometara, sa sustavom Dos Ojos, duljine 83 kilometra. Ronioci su pri proučavanju sustava pronašli mnoštvo kostiju i predmeta povezanih s raznim aspektima života davnih Maja.

Sustav podmorskih špilja Sac Actun u Meksiku, | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Handout/REUTERS/PIXSELL
Guillermo de Anda, direktor Gran Acuifera i podvodni arheolog, objasnio je za Reuters da će ovakvo otkriće jako pridonijeti razumijevanju života tog antičkog naroda u razdoblji prije španjolskih kolonizatorskih osvajanja. "To nam omogućava da si puno jasnije predočimo kako su izgledali razni rituali, mjesta hodočašća i predšpanjolska naselja", kazao je.

Poluotok Yucatan je i inače vrlo bogat monumentalnim ostacima iz civilizacije Maja čiji su se gradovi protezali iznad bogate mreže ponora i vrtača koji vode do podzemnih vodenih tokova. Neke od tih šupljina za Maje su imale izraziti vjerski značaj. Kako izgleda spektakularno podmorje Yucatana pogledajte u galeriji slika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.