Znanost
9103 prikaza

Dobre vijesti za muškarce: Seks vas neće ubiti

Ljubavni par
Thinkstock
Uobičajeni mit je da muškarci umiru od srčanog udara nakon seksa, ali novo istraživanje daje alternativnu teoriju

Seks će uistinu rijetko izazvati zastoj rada srca, objavili su američki znanstvenici, no ako se to i dogodi, češće će stradati muškarci. 

Znastvenici s instituta za bolesti srca Cedars-Sinai pregledali su podatke o 4.557 slučajeva srčanog zastoja i ustanovili da su se samo 34 dogodila u sat vremena nakon seksualnih odnosa. Od toga su u 32 slučaja bili u pitanju muškarci. 

Rezultati su predstavljeni na skupu Američke udruge za srce, prenosi BBC. Glavni autor studije Sumeet Chugh kaže da se radi o prvom istraživanju o utjecaju seksualne aktivnosti na zastoj rada srca. 

Žena u donjem rublju na krevetu Riješite ih se Life Ovo je stvar u seksu zbog koje žene najviše strahuju

Zastoj rada srca iznenadni je gubitak srčane sposobnosti da 'pumpa' krv, a osoba koju pogodi gubi svijest i prestaje disati. Zastoj rada srca fatalan je ako se osoba brzo ne reanimira. Statistika pokazuju da je srčani zastoj smrtonosan u 90 posto slučajeva izvan bolnice jer svaka minuta bez reanimacije za 10 posto smanjuje šanse za preživljavanje. 

Razlikuje se od srčanog udara, koji uzrokuje blokada dotoka krvi u srce i može biti i blaži.  

Poznato je da seks može pridonijeti srčanom udaru, ali poveznica s iznenadnim srčanim zastojem dosad se nije istraživala. 

Par u krevetu Pet razloga Life Psiholozi: Zašto muškarci vole analni seks

Po istraživanju doktora Chugha i njegovih kolega, seks je u manje u jedan posto slučajeva bio povezan s iznenadnim zastojem rada srca. Onima kojima se to ipak dogodilo većinom su bili sredovječni, afroamerički muškarci s anamnezom srčanih bolesti. 

U studiji se također pokazalo da je u samo trećini slučajeva pokušana reanimacija pacijenta iako su događaju svjedočili njihovi partneri.

"Ovi podaci pokazuju koliko je važno nastaviti s naporima na edukaciji javnosti o tome koliko je važno da promatrači, prolaznici, počnu s oživljavanjem, neovisno o okolnostima u kojima se nalaze", rekao je Chugh

  • sexy_trubadur 09:51 18.Studeni 2017.

    stvarno????? nismo znali

  • jluci82 08:35 18.Studeni 2017.

    Normalno da me seks neće ubiti-roknit će me srčani ili moždani zbog ionako povišenog tlaka.To je isto kao da napišete-dijabetes vas neće ubiti,jer se ne umire od šećera,nego od komplikacija koje dijabetes izaziva