Znanost
516 prikaza

Dodaci prehrani bez pokrića? Znanstvenici otkrili što vrijedi kupiti, a što ne

Dodaci prehrani po djelotvornosti
1/4
http://www.informationisbeautiful.net/
Pri određivanju koje vitamine, minerale i druge zdrave dodatke se isplati, odnosno ne isplati kupiti, koristili su znanstvene studije o učinkovitosti provedene na ljudima

Čini se kako je svaki tjedan popularan neki novi dodatak prehrani koji u potpunosti može riješiti sve zdravstvene probleme, dati energije, ojačati kosti ili pomoći smršavjeti - no koliko su oni uopće djelotvorni? Kako razlikovati ono što je stvarno učinkovito od običnog farmaceutskog i marketinškog trika? U tome nam može pomoći graf koji je kreirao David McCandless iz Information is Beutiful, gdje je rangirao na stotine zdravih dodataka prehrani prema količini znanstvenih dokaza o njihovoj djelotvornosti kojima podupire svoje tvrdnje.

Dodaci koji su imali najbolje rezultate u testiranju na ljude u studiji s kontrolnom skupinom na placebu. Što je veći krug nekog dodatka, to je popularnija njegova potražnja na Googleu, a dok su na vrhu grafa navedeni oni djelotvorni, prema dnu se prikazuju oni dodaci koji su obećavajući, do onih za čije djelovanje su dokazi nejasni, potom blagi kao i oni kod kojih dokaza nema. Na grafu ovdje možete postaviti filtere za određenu zdravstvenu smetnju i djelotvornost dodataka za nju.

Dodaci prehrani po učinkovitosti | Author: informationisbeautiful.net informationisbeautiful.net
Dodaci prehrani po učinkovitosti | Author: informationisbeautiful.net informationisbeautiful.net
Dodaci prehrani po učinkovitosti | Author: informationisbeautiful.net informationisbeautiful.net

Djelotvorni dodaci s čvrstim dokazima: Ulje gospine trave, kava

Dobri dodaci: Kofein, ljuska jajeta, folna kiselina, ulje mente, vitamin D, probiotici

Obećavajući dodaci: Kalcij, Riblje ulje/Omega 3, Željezo, vitamin D, vitamin C, tirozin, vitamin K2, kokosovo ulje, đumbir, lavanda, marihuana, kurkuma, cink, ekstrak divljeg kestena, vražja kandža

Ne isplate se

Dodaci čiji su rezultati nejasni, slabi ili bez dokaza: CoQ10, tamna čokolada, kreatin, antioksidansi, L-karnitin, zeleni čaj (za prevenciju raka i kolesterol), češnjak (za prevenciju raka), goji bobice, marihuana, vitamin B12, vitamin B8, magnezij, ginseng, DHEA, valerijana, spirulina, aloe vera (za posjekotine i opekline te kao pripomoć probavi), crni čaj (prevencija raka), cimet, beta glukan, niacin, vitamin A-retinol, kalij.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.