Mnogi vjeruju da će izbacivanjem glutena, bjelančevine koja se nalazi u pšenici, biti zdraviji.
Iako se u znanstvenim krugovima o tome još naveliko raspravlja, ono što je sigurno jest da bi gluten, u širokom krugu, trebale izbjegavati osobe oboljele od celijakije - autoimunog poremećaja kod kojeg gluten oštećuje tanko crijevo.
Hraniti se bezglutenskom prehranom znači izbjegavati kruh i druge pekarske i proizvode na bazi pšenice, ali postoji još mnogo namirnica koje bi trebalo izbjegavati.
Iako je mnoge lako otkriti, postoje i neke za koje nikad ne biste pogodili da sadrže gluten. Stoga provjerite koje su, kako kasnije ne bi požalili:
Sladoled
Iako su mnoge vrste bezglutenske, brojni proizvođači koriste umjetne boje i okuse, škrob i zaslađivače.
Zob/zobene pahuljice
Nisu sve zobene pahuljice proizvedene na isti način niti su sve bez glutena. Najveći problem s kojim se zob može susresti jest kontaminacija koja se može odviti još na polju ili tijekom obrade, pa potražite pahuljice na kojima piše da imaju cerrtifikat da su bezglutenske.
Umak od soje
Soja se pari, fermentira i zatim mora odstojati neko vrijeme prije nego se upotrijebi u umaku, koji često dolazi s dodatkom pšenice i zaslađivača.
Začini
Postoje dva razloga zašto bi začini poput curryja u prahu, kurkume, paprike ili cimeta, mogli sadržavati gluten: ili su kontaminirani u tvornici ili je proizvođač dodao malo pšenice kako bi se spriječilo stvaranje grudica. Doduše, većina začina i bilja je sigurna za konzumaciju, pogotovo ako su svježi.
Čokolada
Većina vrsta čokolada je sigurna za konzumaciju, ali neke mogu sadržavati hrskave komade ili boje u kojima bi se mogao kriti gluten, ili su se mogle proizvoditi na istim mašinama na kojima se obrađuju i proizvodi od pšenice, pa lako može doći do kontaminacije.
Alkohol
Ne govorimo samo o pivi, nego i mnoge druge vrste alkohola mogu sadržavati gluten, uključujući viski, burbon i rakiju od raži. S druge strane, smijete uživati u cideru, vinu, tekili i rumu.
Kiseli krastavci
Svježi krastavci ne sadrže gluten, ali kiseli mogu, pogotovo ako su ukiseljeni u octu od slada, koje sadrži pšenicu. No ako su kiseljeni u alkoholnom ili jabučnom octu, primjerice, slobodno navalite.
Suši
Ako nije obrađen s kontaminiranom priborom, onda bi riža trebala biti bezglutenska. No pripazite na to koju vrstu ribe konzumirate, jer se mnoge miješaju sa škrobom, kojeg pratioci bezglutenske prehrane moraju izbjegavati.
Mesne prerađevine
Iako naresci, kobasice i hrenovke ne bi trebali biti problematični sami po sebi, oni se lako mogu kontaminirati tijekom proizvodnje, ili sadržavati dodatke na bazi pšenice.
Sejtan
Sejtan se, kao i mnoge druge veganske namirnice, sastoji prvenstveno od glutena, što mnogi koji izbjegavaju meso ne znaju. No danas na tržištu postoje i mnogi veganski i vegetarijanski recepti za sejtan bez glutena.
Umaci
Umaci se često pripravljaju od soka od pečenja, poput piletine ili puretine, koji se zatim zgrušnjava pomoću brašna ili kukuruzne škrobi, znači točno onoga što izbjegavate. Ali umaci s kukuruznom škrobom su bezglutenski.
Pržena hrana
Nije sva pržena hrana bogata glutenom, ali je problematična ona pohana, jer se ona obično uvalja u jaja, brašno i krušne mrvice.
Cjelovite žitarice
Samo zato što na nečemu piše da je od 'cjelovitih' ne znači da ne sadrži gluten. Kuskus, pir, ječam i horasanska pšenica (kamut) su cjelovite žitarice koje sadrže gluten, piše Business Insider. Cjelovite žitarice koje pak smijete jesti su heljda, kvinoja, lan, proso i sirak.