Znanost
172 prikaza

Doktori će dijagnosticirati bolesti analizom glasa pacijenata

Doktor
Thinkstock
Mnoge kompanije rade na razvoju softvera koji bi trebao omogućiti dijagnozu mnogih bolesti analizom glasa pacijenta

Doktori bi ubuduće trebali više slušati pacijente, doslovno. Znanstvenici razvijaju tehnologiju kojom će doktori dijagnosticirati razne bolesti, od maničnih epizoda do srčanih bolesti, na temelju toga kako govorite.

Brojna istraživanja pokazuju da ljudi koji pate od određenih bolesti mijenjaju boju glasa, no promjene mogu biti minimalne i neprimjetne ljudskom uhu. No, iako mnoge kompanije rade na ovom problemu, zasad ne postoji tehnologija koja bi mogla prepoznati određenu bolest analizom govora pacijenta.

Sada se utrci za rješenje ovog problema pridružila i kompanija Sonde Health koja želi razviti softver koji može prepoznati depresiju, plućne i kardiovaskularne bolesti.

Kompanija će analizirati snimke pacijenata, no nadaju se da će u budućnosti softver sam prikupljati i analizirati podatke.

Sonde Health nije jedina kompanija koja želi unaprijediti medicinu stvaranjem softvera za analizu govora. IBM-ov Watson radi na sličnom projektu. Naime, analizom govora trebao bi predvidjeti kolike su šanse da pojedinac razvije psihopatski poremećaj.

Američka vojska pokazala je veliki interes za ovu tehnologiju. Nadaju se da će im ona omogućiti detektiranje ozljeda mozga kod vojnika.

No, iako su mnogi zainteresirani za ovu tehnologiju, stručnjaci kažu kako ćemo ipak još malo pričekati. Naime, postoje mnogi razlozi zbog kojih se događaju promjene u glasu te je iznimno teško razviti softver koji će u većini slučajeva otkriti pravi razlog.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.