Znanost
6308 prikaza

Drevni grobovi: Našli pokopane bebe sa šljemom od lubanja

Ostaci djece pokopane u Ekvadoru
1/3
Screenshot
Djecu su pokapali s priručno izrađenim kacigama izrađenim od lubanja druge djece, a nitko ne zna zašto

Arheolozi su na povijesnom nalazištu u Ekvadoru otkrili nešto vrlo neobično - grobove novorođenčadi koja su pokopana s neobičnim "kacigama" na glavi, napravljenim od lubanja druge djece.

Prema Forbesu, arheolozi su iskopali drevni ritualni kompleks Salango na središnjoj obali Ekvadora od 2014. do 2016. Dvogodišnje iskopavanje rezultiralo je pronalaskom ostataka 11 ljudi, kao i školjki, artefakata i kamenih figurica s kojima su pokopani, a služe za odavanje počast precima.

U istraživačkom timu rade Sara Juengst i Abigail Bythell sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini u Charlotteu, kao i ekvadorski kolege Richarda Lunniss i Juan José Ortiz Aguilu sa Sveučilišta Técnica de Manabí. 

Barbara Jane Mackle BARBARA JANE MACKLE Life Živa zakopana: Preživjela je tri dana zarobljena u grobu

Lokacija datira iz doba oko 100 godina prije Krista, a vjeruje se kako su je pripadnici Guangala kulture koristili kao mjesto za ukop. Iako su otkrića u Salangu u cjelini zadivljujuća, stručnjake je zaintrigirao pronalazak netipičnog rituala sahrane koji uključuje postavljanje kaciga na dječje glave, piše ATI.

Identificirali su da jedni ostaci pripadaju djetetu starom 18 mjeseci, a iz nekog nepoznatog razloga lubanja drugog djeteta stavljena je kao šljem oko glave prvog. Zbog toga je 18-mjesečna beba pokopana tako da "gleda" kroz "svod" lubanje koja služi kao kaciga.

Lubanja koja je poslužila u tu svrhu potječe od djeteta starog između četiri i 12 godina u trenutku smrti. Drugo dijete koje su pronašli pokopano na sličan način bilo je u dobi između šest i devet mjeseci, a šljem dolazi od djeteta starog između 2 i 12 godina.

Prema  Live Scienceu, kacige su čvrsto postavljene na njihove glave dok je na njima bilo još mesa. Bez prirodnog "ljepila" ove vrste, malo je vjerojatno da bi se "kaciga" mogla učvrstiti na preminulo dijete.

Ostaci djece pokopane u Ekvadoru | Author: Sara Juengst/University of North Carolina Charlotte Sara Juengst/University of North Carolina Charlotte
Izolirane lubanje nisu rijetkost u drevnim prizorima mrtvačnica u Južnoj Americi - iako su to obično odrasli, a ne djeca. Primarna motivacija za to bila je tipično idolopoklonstvo predaka ili onih koji su časno umrli u ratu.

Zbog toga je pronalazak djece pokopane lubanjama druge djece koja štite glavu bio šok. Juengst i njeni kolege teoretiziraju kako to možda predstavlja "pokušaj osiguravanja tih mladih i divljih duša", s figuricama koje ih dodatno štite.

"Još smo prilično šokirani nalazom," rekla je Juengst. "Ne samo da je bez presedana, još uvijek ima toliko mnogo pitanja."

Jedno od ovih neodgovorenih pitanja vrti se oko vrste kosti zvane "ručna falanga" koja je zaglavljena između glave djeteta i kacige. Nitko ne zna zašto je tamo postavljena kost ili kome je pripadala. Sljedeći koraci u otkrivanju su DNK i izotopski testovi stroncija.

Daisy i Violet Hilton NAKAZE Life Tragični život najpoznatijih sijamskih blizanki na svijetu

Cijeli postupak ukopa ostaje misterija. Prethodne studije pokazuju da je velika vulkanska erupcija pogodila to područje prije nego što su djeca pokopana ,a  tome svjedoče slojevi vulkanskog pepela.

Nagađa se da je ovaj događaj drastično utjecao na lokalnu proizvodnju hrane, a ovi najnoviji ostaci potvrđuju da je u vrijeme smrti postojala ozbiljna neuhranjenost.

Dječji ostaci pronađeni u Ekvadoru | Author: Sara Juengst/University of North Carolina Charlotte Sara Juengst/University of North Carolina Charlotte
Zbog toga arheolozi smatraju kako je moguće da je ova "tretman djece bio dio većeg, kompleksnijeg rituala koji je bio odgovor na posljedicu erupcije na okoliš".

Juengst naglašava kako su se te lubanje kao šljem mogle nositi "i u životu i u smrti", tako da definitivno imaju puno stvari za istražiti. U ovom je trenutku pronađeno mnoštvo ljudskih ostataka i kulturnih artefakata, a u tijeku je temeljita znanstvena analiza kako bi se saznalo više.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:41 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • vjaco 21:48 22.Studeni 2019.

    yep! a za sve su krivi španjolci koji su se tu pojavili nakon 1492. godine.