Znanost
1768 prikaza

Drugi najveći na svijetu - željezni meteorit od 30 tona

Meteorit Campo del Cielo
Pronašli su ga u sjevernoj Argentini, vrijeme udara u Zemljinu površinu procjenju na prije 4000 godina

Više od 30 tona masivan meteorit iskopali su geolozi u sjevernoj Argentini. Znanstvenici su željeznu gromadu pronašli u provinciji Chaco, oko 800 kilometara udaljenoj od Buenos Airesa, priopćila je agencija Télam. Meteorit je iskopa na lokaciji Camo del Cielo, mjestu na kojem se nalazi skoro 30 kratera nastalih prije 4000 godina. Najveći od njih dimenzija je 115 puta 91 metar, a do sada najveći meteorit koji su tamo do sada pronašli, "El Chaco", također željezni, težak je čak 29 tona. Ovaj najnoviji, jednu tonu masivniji, stoga je danas drugi najveći na svijetu.

Na tom lokalitetu do sada je pronađeno ukupno nešto više od 100 tona željeznog meteoritskog materijala. Najveći ikada pronađeni meteorit i dalje je "Hoba" u Namibiji, s masom većom od 50 tona. Procjenjuje se da je ovaj meteorit u Zemlju udario prije 80.000 godina i još uvijek se nalazi na jednoj od namibijskih farmi gdje je i pronađen. Pronalasci meteorita od neprocjenjive su važnosti znanstvenicima, nipošto ne samo astronomima, zato što se njihovom analizom mogu dobiti vrlo važni podaci o nastanku Sunčevog sustava.

Što se tiče naziva ovih svemirskih lutajućih gromada, a što među laicima u pravilu dovodi do zabune, tako dugo dok se kreću u međuplanetarnom prostoru, nazivamo ih meteoridima. U trenutku kad ulaze u Zemljinu atmosferu i počnu izgarati, odnosno kad postaju ono što se tradicionalno naziva "zvijezdom padalicom", nazivamo ih meteorima. Tek ako nakon trenja kroz Zemljinu atmosferu i izgaranja pod ogromnim temperaturama, od meteora nešto ostane i taj ostatak udari u Zemljinu površinu, taj ostatak nazivamo meteoritom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.