Znanost
245 prikaza

Astronauti poletjeli prema svemirskoj postaji - evo što će tamo raditi

NASA lansiranje
NASA/Bill Ingalls
Astronauti će provesti 4 mjeseca na ISS-u tijekom kojih će provesti preko 250 znanstvenih istraživanja

Članovi NASA-ine ekspedicije 48-49 noćas su uspješno poletjeli prema Međunarodnoj svemirskoj postaji. Astronauti Kate Rubins (NASA) i Takuya Onishi (JAXA) te kozmonaut Anatoly Ivanišin (Roskosmos) provest će dva dana u letjelici Soyuz, koja je lansirana s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, prije nego pristanu na ISS. NASA će uživo prenositi slijetanje, a dolazak novih članova posade moći ćete pratiti u petak na NASA-inoj službenoj stranici.

NASA lansiranje | Author: NASA/Bill Ingalls NASA/Bill Ingalls

Rubins, Onishi i Ivaniš će se pridružiti trojici članova posade koji su trenutačno na ISS-u - Jeff Williams (NASA), Aleksey Ovchinin (Roskosmos) i Oleg Skripochka (Roskosmos). Krajem prošlog mjeseca na Zemlju su se vratili zapovjednik 47. ekspedicije Tim Peake (ESA), Tim Kopra (NASA) i Jurij Malenčenko (Roskosmos) nakon što su proveli šest mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj postaji. 

Članovi 48. ekspedicije, koja se sastoji od sadašnje posade ISS-a, kroz četiri mjeseca će provesti preko 250 znanstvenih istraživanja u područjima poput biologije, tehnološkog razvoja i fizike. 

NASA lansiranje | Author: NASA/Bill Ingalls NASA/Bill Ingalls

Rubins, koja ima diplomu iz molekularne biologije i doktorat iz biologije raka, Ivaniš i Onishi ostat će na ISS-u do listopada, a Williams, Skripochka i Ovchinin vratit će se na Zemlju u rujnu. 

Članovi ove ekspedicije će na ISS ugraditi i međunarodni docking adapter, kako bi ISS u budućnosti mogao primiti i američke komercijalne letjelice. Naime, NASA je potpisala ugovor sa SpaceX-om, kompanijom koja bi trebala poslati prvu posadu na ISS sljedeće godine. Time bi NASA postala neovisna o Rusima te bi mogla sama lansirati astronaute. 

Golema postaja, koja je nedavno dobila i modul na napuhavanje, već je 15 godina stalno nastanjena, a istraživanja koja se na njoj provode pomoći će ljudima kako bi sigurnije i lakše došli do Marsa.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.