Još u nekima od najstarijih spisa s Bliskog istoka spominju se jestivi kukci. Prema podacima UN-a i FAO-a danas na svijetu živi čak dvije milijarde ljudi koji se u jednom dijelu svoje prehrane oslanjaju na kukce. Pritom se ne misli na med od pčela, primjerice, nego prije na pčele kao takve i slične gurmanske situacije. Još 2013. UN-ove nadležne agencije preporučile su svjetskoj populaciji ljudi da se sve više okreću insektima.
Koliko su ove dvije milijarde to i poslušale, vrlo je sporno, a prije nego što osudite ovakve ideje, pročitajte argumente za to. Jestivi insekti u pravilu sadrže puno više visokokvalitetnih bjelančevina, vitamina, minerala i aminokiselina koji su potrebni ljudima. Prema FAO-u, cvrčcima je potrebno 12 puta manje hrane nego govedima za isti učinak, četiri puta manje hrane nego ovcama, upola toliko koliko svinjama i kokošima za istu količinu proteina.
Cvrčci i ostali jestivi kukci, dakle, predstavljaju hranu uz neusporedivo manje opterećenje po okoliš; za pola kilograma govedine potrebno je 11,35 kilograma hrane, i to u intenzivnom uzgoju, dok je za pola kilograma cvrčaka, potrebno kilogram hrane. Nekome iz Europe tko nije probao pržene kukce koji se na Zapadu mogu kupiti već desetljećima u rijetkim, ali postojećim "fast foodovima" s hranom s dalekog istoka, moglo bi se činiti najblaže neuvjerljivo da postoji cijeli niz kompanija koje proizvode ukusnu, zdravu i održivu hranu koje opako zarađuju na revoluciji jedenja pripravljenih jestivih kukaca.
Tako barem tvrdi FAO. "All things bugs" proizvodi "brašno" od kukaca koje se onda može koristiti za kuhanje kojekakvih zgodnih jela. "Big cricket farms" je bila prva američka farma kukaca koja je dobila odobrenje FDA. Njihovi cvrči prodaju se "kao halva" i zasad je tvrtka pun pogodak. "Bitty Foods" proizvodi kolače od cvrčaka, "Bugsolutely" tjesteninu na temelju tradicionalnih tajlandskih recepata.
Štangica "Chapula" je originalna štangica od cvrčka koja sadrži proteina koliko nećete naći u ijednoj drugoj bez kukaca. "Eco insect farming" je tajlandska kompanija u Chiang Maiju, koja osim što proizvodi ekološku hranu, zapošljava isključivo lokalne seljake i time je dobila certifikat "fair trade". "Edible Inc." radi kolače od ličinki brašnara, biskvite od ličinki svilene bube, energetske pločice od skakavčevog brašna i u Južnoj Koreji je vrlo uvažena zbog tradicionalnih receptura.
"Gryö" su u Francuskoj pokrenula dva rođaka koje je prvenstveno zanimala hrana bez šećera, GMO-a, bogata i hranjiva, ekološki prihvaljiva. Zasad im ide dobro. "Kinjao" je također iz Francuske, ali se specijalizirao za prehranu za sportaše... Popis je ogroman. Procjenjuje se da će na svijetu do 2050. živjeti devet milijardi ljudi i da će, uz sve gore klimatske promjene, oni koji se prilagode novim prilikama imati veće šanse za ne trpjeti pun udarac tako negostoljubivog svijeta.