Znanost
2954 prikaza

Žohari prežive sve - u videu pogledajte njihove supermoći

Žohar
Thinkstock
Jeste li se ikad zapitali zašto se žohara gotovo nemoguće riješiti? Ovaj će vam video otkriti njihove stvarne supermoći - koje objašnjavaju zašto ih ni evolucija nije mijenjala

Poslije potopa ili bilo kakve apokoalispe, za očekivati je da će preživjeti žohari. A ako ima života na nekom drugom planetu, i tamo su vjerojatno oni - misli svatko tko se barem jednom u životu susreo s ovim bićima koja se smatraju najuspješnijim i najstarijima na Zemlji. Izuzetno su prilagodljivi, za preživljavanje su im potrebni minimalni uvjeti te se tijekom evolucije gotovo nisu mijenjali.

Poznato ih je oko 3500 vrsta, 15 ih se može pronaći u Europi, dok su u Hrvatskoj samo dvije vrste - njemački žohar (sitniji smeđi s većom mogućnosti razmnožavanja i tijekom jedne godine može dati 35300 jedinki) te orijentalni žohar (crni i veći koji se razmnožava u manjem broju i tijekom jedne godine može dati oko 200 jedinki). Vrste koje su se prilagodile životu s čovjekom predstavljaju velik zdravstveni i higijenski problem budući da su prijenosnici raznih bolesti, ali i uzročnici astme i alergija.

Pogledajte video u kojem žohar s lakoćom prolazi sve prepreke:

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.