Znanost
2279 prikaza

Fizika voća: Zašto iz kore limuna štrca ulje?

Štrcanje ulja iz savijene kore limuna
Screenshot Youtube
Motiv za jedno od otkačenijih istraživanja bila je - čista znatiželja

Između mnogih poddisciplina fizike nalaze se i kvantna mehanika, kozmologija, te fizika voća, krenuo se ispočetka zafrkavati New York Timesov James Gorman. Pa je nastavio ozbiljnije. Nije riječ o području kojem bi podučavali na sveučilištima, ali se uklapa u istraživanje kako rezervoari u kori agruma pucaju i ispaljuju mikro-mlazove aromatičnog ulja brzinom većom od 10 metara u sekundi.

Andrew Dickerson i kolege sa Sveučilišta Središnja Florida u Orlandu istraživali su ovaj fenomen iz puke znatiželje. Svatko tko se ikada bavio limunom ili narančom mogao je primijetiti da, kada se kora presavije, iz nje štrcne malo ulja. To ne treba brkati sa špricanjem soka koje može pogoditi vašeg partnera na večeri dok pokušavati iscijediti nešto limuna u svoje jelo.

Znanstvenici su koristili uređaje s izrazito visokom brzinom snimanja kako bi istražili kako ovaj proces funkcionira i kako bi pronašli vrećice ulja u relativno mekanom dijelu kore samo malo ispod tvrđeg vanjskog dijela. Koristili su kliješta kako bi presavijali koru nekoliko vrsta agruma, te su uočili da na određenoj točki kora puca, te se mali rezervoar ulja eksplozivno prazni.

Mikromlazovi su poznati i kod drugih biljaka, pa i životinja. No, nije poznato zašto agrumi ovako reagiraju. Njihovo ulje, zna se i to, otrovno je za neke vrste insekata i biljaka, pa i za neke mikrobe. Fenomen mikromlazova razlog je zašto u baru imaju običaj uvrtati koru limuna ili naranče kako bi otpustili okus.

Eksperiment, objavljeni u Proceedings of the National Academy of Sciences, mogli bi biti od pomoći u medicini ili komercijalnom printanju, čak i u otkrivanju alarma na stres kod mostova. Mikromlazni senzori mogli bi pokazivati kada je određeni dio mosta pod takvim naprezanjem da rezervoar puca i ištrcava boju.

Čaša gaziranog soka s limunom i ledom GADLJIV DODATAK Life Nikad ne naručujte piće s kriškom limuna u kafiću!

To je špekulacija. Dr. Dickerson kaže da je ovo istraživanje poveo zbog razgovora otprije osam godina s Davidom Huom s Georgia Techa kada je Dickerson još bio student u Huovom laboratoriju. Jedna od stvari koju je shvatio nakon gledanja superusporenih video snimki bilo je da je priroda ispunjena skrivenim čudesima.

"Koliko puta ste ogulili naranču?", pitao je Gormana. "Koliko drugih stvari u životu ste pustili da prođu pred vas i niste ih cijenili?"

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.