Life
1548 prikaza

Oprez, grejp u kombinaciji s lijekovima može rezultirati trovanjem i smrti

Razrezani grejp
Thinkstock
Kemijski spoj furanocoumarin iz grejpa, Sevilla naranče i limete sprečavaju apsorpciju lijekova u crijevima što može rezultirati trovanjem, krvarenjem pa i smrti

Uzimate li lijekove za snižavanje tlaka, antidepresive, lijekove za liječenje raka, statine za srce ili antibiotike, iz prehrane izbacite grejp u svim oblicima, upozoravaju kanadski stručnjaci sa Sveučilišta Ontario. 

Grejp sadrži kemikalije furanocoumarine koji sprečavaju enzime da razgrađuju lijek u crijevima, zbog čega se učinak lijeka može udvostručiti, pa čak i utrostručiti te tako naštetiti organizmu, izvijestili su istraživači. Posljedice pijenja soka ili jedenje grejpa u kombinaciji s ovim lijekovima uključuju unutarnja krvarenja, promjenu srčanog ritma, oštećenja bubrega i iznenadnu smrt.

Od više od 85 lijekova koje nije dobro uzimati u kombinaciji s grejpom, njih 43 mogu imati smrtonosne posljedice.

- Jedna tableta s čašom soka od grejpa može biti jednaka deset tableta s čašom vode. Ljudi ne vjeruju kad to čuju, ali ja vam to mogu dokazati. Tako terapija postane otrov samo zbog soka - rekao je voditelj istraživanja, dr. David Bailey.

On i njegov tim otkrili su kako sličan učinak grejpa na apsorpciju lijekova imaju i sorta naranča Sevilla te limeta, pa se i njih preporučuje izbjegavati ako pijete lijekove.

Interakcija s grejpa s lijekovima koji slabi njihovo djelovanje

Pijenje soka ili svjež grejp može smanjiti koncentraciju sljedećih lijekova zbog inhibicije resorpcije - acebutolola, celiprolola, cimetidina, etopozida, feksofenadina, hinidina.

Lijekovi na koje ne utječe

Pijenje soka ili jedenje grejpa ne utječe na sljedeće lijekove - acenokumarola, alprazolama, amlodipina, desloratadina, amprenavira, digoksina, glibenklamida, hinina, haloperidola, kofeina, klaritromicina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.