Znanost
1991 prikaza

Hrvatska 2030.: žene će živjeti 83, muškarci 77 godina

Star i mlad muškarac
Thinkstock
Zapravo uopće nije riječ o posebno dobrim rezultatima u konkurenciji EU-a, SAD-a i još nekih zemalja

Lako moguće da zvuči malo čudno, ali Hrvatska je još uvijek industrijska zemlja, umjereno razvijena, te je shodno tome ušla u istraživanje Imperial College London o očekivanom trajanju života u tim zemljama 2030. I žene i muškarci žive sve dulje, pa su procjene istraživanja predvidjele da će se trend nastaviti i sljedećih 13 godina. Što se Hrvatske tiče, žene koje danas prosječno dožive 79 godina i 10 mjeseci, 2030. će živjeti do dobi od 83 godine i četiri mjeseca.

Muškarci u Hrvatskoj danas prosječno uspiju dogurati do 73 godine i jednog mjeseca, a na kraju sljedećeg desetljeća moći će se nadati dobi od 77 godina i osam ili devet mjeseci. Od 35 zemalja koje su ušle u istraživanje, Hrvatska se takvim rezultatima ugurala tek na 28. mjesto, no u svjetskim razmjerima, to je zapravo odlično. Ispred nas su mahom zapadnoeuropske zemlje, čak i SAD koji je plasiran užasno nisko s obzirom na svoju gospodarsku snagu.

Krv OPASNO STANJE Life Prijeti li vam krvni ugrušak? To otkriva 9 faktora

Statistike mu ruše visoki mortalitet pri porodu, broj žrtava na ulicama, visoka prosječna tjelesna težina i neučinkovito zdravstvo. Hrvatskoj su doslovno nedostižni Južna Koreja gdje će žene 2030. živjeti skoro 91 godinu, te Francuska, Japan i Španjolska gdje će žene živjeti 88. Zanimljivo, u Francuskoj bi muškarci prosječno trebali živjeti skoro sedam godina manje od žena, što je razlika slična kao i u Hrvatskoj.

Statistike pokazuju da je osnovni uzrok takvoj pojavi, osim što su žene i inače nešto otpornije od muškaraca, to što su muškarci skloniji pušenju i alkoholu. Istraživanje je zanimljivo i zbog toga što predviđa sve donedavno nezamislivu situaciju, da prirodno očekivano prosječno trajanje ljudskog života prijeđe 90 godina. U svakom slučaju, sudeći po prikazanom, za 13 godina će prosječno u Hrvatskoj doći na red generacije 1953. i 1952. kod muškaraca i 1947. kod žena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.