Znanost
36245 prikaza

Zbog vrućina cijeli Balkan postat će nenaseljiva pustinja

Suša
1/2
Pixabay
Rijeke će skroz presušiti, a kako predviđa Big Think, na Alpama neće više biti ni snijega

Na portalu Big Think objavljena je karta na kojoj se prikazuje kako će svijet izgledati kada prosječna godišnja temperatura bude četiri stupnja veća nego danas. 

"Polinezije više nema, potonula je ispod mora. Pakistan i južna Indija su napušteni, a Europa se polako pretvara u pustinju. Takva nas situacija očekuje kada svijet u prosjeku godišnje bude topliji za samo četiri stupnja", navodi Big Think.

Zapadni Antarktik više nije sami led i nije nenaseljiv. U novim zelenim područjima osnivat će se novi gradovi. Sjeverna Kanada, Skandinavija i Sibir hranit će stotine milijuna klimatskih migranata koji će biti prisiljeni naseljavati ta područja, navode znanstvenici.

U tekstu se navodi kako je 'sada pravo vrijeme za kupnju nekretnina na Grenlandu, prije nego i on pozeleni'.  

Karta svijeta kad postane četiri stupnja topliji | Author: Big Think Big Think
Mjesta na karti označena smeđom bojom predstavljaju teritorij koji će biti nenaseljiv zbog suša i ekstremnih vremenskih prilika, a među njima su istočna obala SAD-a, Srednja Amerika i središte Južne Amerike. 

U Africi će poput njih završiti Madagaskar i Mozambik, u Aziji Indija i Pakistan, a napuštene će ostati Indokina i Indonezija.

Narančastom bojom označena su područja koja će postati nenaseljive pustinje, među kojima se nalazi cijeli Balkan, Austrija, Mađarska, Njemačka, Španjolska, Portugal... Odosno cijela južna Europa. Rijeke će skroz presušiti, a kako predviđa karta, na Alpama neće više biti ni snijega.

Antarktika Globalno zatopljenje Znanost Zabrinjavajuće: Temperatura na Antarktici blizu 20°C!

Crvena boja označava teritorij koji će zbog rasta razine mora biti potopljen. Pretpostavlja se da će četiri stupnja više temperature uzrokovati rast razine mora i do dva metra. Iako se na karti ne čini kao da je crveni teritorij velik, riječ je o gusto naseljenim područjima. Primjerice, u SAD-u je to više od deset posto njihovog stanovništva.

Svjetlozelena boja označava područja na kojima će biti moguć uzgoj hrane i osnivanje gradova. Među njima je zapadni Antarktik, neprepoznatljiv i gusto naseljen. Novi Zeland će također postati jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu.

U Sibiru i Kanadi padaline i više temperature stvorit će idealne uvjete za uzgoj hrane za većinu svijeta, dok će utočište većini svjetske populacije ponuditi Velika Britanija, Skandinavija, Grenland i sjeverna Rusija.

Tamnozelena boja označava teritorij na kojem je moguće ponovno pošumljavanje, ali ni napuštena područja neće ostati beskorisna. Ona označena zelenim točkama koristit će se za proizvodnju solarne energije, a crvenim točkama za proizvodnju geotermalne energije.

Ogromne vjetroelektrane na obalama Južne Amerike, Aljaske i Sjevernog mora proizvodit će ostatak energije potrebne planeti.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • nerminius 06:06 01.Srpanj 2017.

  Je, a kad bu to bilo? To ne piše, koliko je veemena do toga.

 • Saroj34 13:15 29.Lipanj 2017.

  da, blizu 20 stupnjeva, pizda... bit ću uljudan, fina minusčina je tamo, da je temperatura igdje blizu 20 stupnjeva ne bi pisao ovake gluposti koje si pokupio sa žnj američkog portala nego bi fino sada učio plivat. Mani se globalnog ... prikaži još! zatopljenja i laži koje samo plaše već ovaj jadan narod.

 • eclipse2016 21:53 28.Lipanj 2017.

  Zapadna Antarktika dio je kontinenta Antarktike, pa je, kao i svi kontinenti u hrvatskom jeziku, imenica ženskog roda. Stoga se piše kako se i treba pisati - AntarktikA!!!