Znanost
25014 prikaza

'Ljeto 2017. bit će rekordno jezivo vruće za cijeli svijet'

Rashlađivanje u fontanama
Thinkstock
Strahuje se od desetaka tisuća mrtvih u Europi, Hrvatska se prema prognozama nalazi u zoni koja će posebno stradavati

To se događa skoro pa nikad, da Svjetska meteorološka organizacija (WMO) ozbiljno upozorava na val vrućina diljem svijeta. U Španjolskoj su, primjerice, ovog lipnja srušeni mnogi toplotni rekordi; Granada 41,5°C, Madrid 40,1°C, ali i u Pakistanu gdje je u državi Turbat izmjereno 54°C. WMO upozorava da se svijet, točnije sjeverna Zemljina polutka na kojoj je sada ljeto, probližava rušenju globalnog izmjerenog toplotnog rekorda.

U Dolini smrti izmjereno je 1913. 56,7°C i sva je prilika da će ljeto 2017. srušiti taj pakleni meteorološki incident. Samo što je razlika danas u tome što ovo nije više incident, nego je riječ o direktnoj posljedici sve gorih klimatskih promjena, sada potpomognutima El Ninom.

WMO upozorava da na zdravlje svojih građana moraju paziti i nacionalne vlade i gradovi i sve administrativne zajednice diljem svijeta, jer bi se lako moglo dogoditi ono što se dogodilo u Europi 2003. kada je u Europi od posljedica toplotnog vala pomrlo čak 70.000 ljudi. Najgore su tada stradale Francuska, potom Rusija, ali je jezivo, uz ljudske žrtve, propadanje prirode, požare i gospodarske štete, bilo posvuda, tako i u Hrvatskoj. Što se sprema postalo je jasno već u svibnju.

Apokalipsa JASNI ZNAKOVI Life Oni znaju: Bogataši se spremaju za apokalipsu

Temperaturni prosjeci za taj mjesec i za lipanj po Europi, Sjevernoj Africi i SAD-u već su sada na razini drugih najgorih vrućina u 130 godina staroj povijesti mjerenja temperatura, priopćio je američki NOAA. Samo 2016. godina bila je gora u pogledu prosjeka za svibanj i lipanj, ali je vrlo izvjesno da bi ova godina ukupno trebala biti još i gora od prošle. Nevjerojatno je da su prognoze ovih dana za, primjerice, jogozapad Njemačke čak i do 35°C u hladu, odnosno što se Hrvatske tiče, čak do 36°C.

Toplotni rekord još od 1976. zabilježio je i Heathrow u Velikoj Britaniji; 33,6°C. Najgore ipak, prema Accuweatheru, ovog ljeta će biti u dijelu Europe kojem pripada Hrvatska. Val vrućine pržit će ovog ljeta od Španjolske, preko Slovenije, Mađarske, Rumunjske i Turske, pa prema jugu. Španjolska će, prognoziraju, plamtjeti jezivim šumskim požarima, kojih je za pretpostaviti da neće biti pošteđena ni Hrvatska.

Usto, na Balkanu, a to znači posebno Panonska nizina, izostanak padalina uz takve vrućine dovest će do propadanja očekivanih poljoprivrednih uroda. Po zapadnoj i središnjoj Europi očekuju se provale pravih pravcatih tornada, a u Ruskoj nizini teške suše, što sve skupa točno opisuje kataklizmičke scenarije znanstvenika koji već dugi niz godina upozoravaju na to čime planetu Zemlji prijete klimatske promjene.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:53 25.Lipanj 2017.

    pišu svašta

  • Taikinny 17:33 22.Lipanj 2017.

    Lijepo je plasit jezivo svasta