Znanost
37826 prikaza

Ispod Antarktike našli groblje mrtvih kontinenata

Antarktika
Thinkstock
Po prvi put znanstvenici su uspjeli zaviriti u kameno tlo duboko ispod dva kilometra leda, ostali su šokirani

Istočni dio Antarktike zakopan je ispod debele naslage leda. Neki znanstvenici su do sada smatrali da se ispod te ledene mase ne nalazi ništa osim zamrznutog tektonskog bloka, nešto homogenije mase nego što je slučaj s mješovitom geologijom drugih kontinenata. No, uz pomoć podataka iz satelitskih promatranja, znanstvenici su otkrili da je Istočna Antarktika zapravo groblje kontinentalnih ostataka.

Složili su zadivljujuće trodimenzionalne mape tektonskog podzemlja najjužnijeg kontinenta i pronašli da tamošnji led sakriva krhotine spektakularnog uništenja drevnog superkontinenta. Istraživači predvođeni Jörgom Ebbingom, geofizičarom sa Sveučilišta Kiel u Njemačkoj, ovog su mjeseca izvijestili u Scientific Reports.

Krvavi slap na Antarktici Spektaktularno Znanost Riješili su misterij Krvavog slapa s Antarktike

Podatke su dobili iz satelita Gravity Field and Steady-state Ocean Circulation Explorer (GOCE) koji je oko Zemlje kružio na visini od 248 kilometara sve dok se 2013. nije obrušio prema atmosferi na kraju svoje misije. Zvali su ga "Svemirski Ferrari", a mjerio je promjene gravitacijskog polja u Zemljinom plaštu i kori.

Kate Winter koja na Sveučilištu Northumbriau Engleskoj proučava antarktičke glečere, a u ovom istraživanju nije sudjelovala, kazala je da "su nam satelitski podaci GOCE-a pomogli složiti dijelove superkontinenta do veličanstvenih detalja". Satelit je pomogao otkriti da je Istočna Antarktika zapravo slagalica od najmanje tri kratonske regije nazvane po geološkim titanima. Kratoni su su stabilne jezgre kontinentalne kore koji su preživjeli milijune godina razornog djelovanja Zemljine tektonike ploča.

Jedan kraton geološki je sličan s dijelovima kore u Australiji, dok se drugi poklapa s dijelom Indije. Treći je mješavina dijelova drevnog bivšeg oceanskog dna. Fausto Ferraccioli, jedan od autora istraživanja, kazao je da je "još uvijek stvar špekulacija i debate kada su se i kako okupili svi ti dijelovi i stvorili Istočnu Antarktiku ovakvu kakvu vidimo danas". Ovi su se dijelovi okupili prije možda i jedne milijarde godina u doba superkontinenta Rodinia ili prije 500 milijuna godina kada je nastao drugi superkontinent Gondwana.

Što god bilo na stvari, ono što se nalazi ispod Antarktike, preostalo je nakon raspada Gondwane prije oko 160 milijuna godina. Antarktiku se naziva i najslabije istraženim kontinentom Zemlje i oko njenog podzemnog svijeta dandanas još uvijek postoje mnoge tajne. O tim stvarima je poznato samo onoliko koliko su radari bivali kadri prodrijeti kroz dva kilometra debeo pokrivač leda što pokriva 98 posto ovog kontinenta.

Na tom mjestu nastupio je GOCE. Satelit je raspolagao ultraosjetljivim instrumentima koji su mogli mjeriti promjenu gravitacijskog polja i na taj način otkrivali su mase u dubinama ispod Antarktike do detalja koji oduzimaju dah.

"Ljepota GOCE-a je to što možemo prodrijeti u litosferu sve do korijena kontinenata", kazao je Ferraccioli.

Winter je rekla da, unatoč ovim otkrićima, točan geološki sastav većeg dijela unutrašnjosti Antarktike tek ostaje za otkriti ga. Jedan način bio bi naprosto bušiti u srcu kontinenta i direktno uzimati uzorke, pri čemu bi znanstvenici najbolje mjesto za bušenje određivali pomoću GOCE-ovih karata.

Ledena zmajska koža na Antarktici GADNI MINUS Znanost Znanstvenici pronašli najhladnije mjesto na Zemlji

Poznavati sastav onoga na čemu počiva antarktički ledeni pokrov važno je u svijetu klimatskih promjena zato što se subglacijalna geologija mijenja kako se otapa "vječni led".

Postoje i druge stvari zbog kojih je ovo važno. Tektonika ploča je motor koji pokreće naš planet. Ona dovodi do pojave vulkana i potresa, snabdijeva atmosferu energijom, podiže oceanska dna i stvara lance planina. Ne možemo do kraja razumjeti cijelu evoluciju Zemlje tako dugo dok ne dovršimo slagalicu pri čemu su nam podaci iz satelita pomogli rasvijetlili još nekoliko dodatnih dijelova koji su nam do sada nedostajali.

Tekst je u cijelosti prenesen iz New York Timesa...

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • river 08:17 28.Studeni 2018.

    gluposti