Znanost
9361 prikaza

Tajnu 'planine duhova' našli tri kilometra ispod leda

Antarktika
Thinkstock
Znanstvenici nisu sigurni ni kako je planina nastala ni zašto je tako dobro očuvana

Planinski lanac Gamburcev, ponekad zvan i planina duhova, nalazi se na istoku Antarktike okovana stotinama metara debelim ledom. Prvi put su otkrivene 1958. godine, ali znanstvenici su ih prvi put istraživali pedesetak godina kasnije kad su iznad planina letjeli zrakoplovi s posebnom opremom za probijanje leda. 

Tek tada su shvatili da su planine pokrivene ledom mjestimice debelim i od tri kilometra, a da ispod svega toga postoje sustavi jezera i rijeka. Osim toga, istraživanje je pokazalo da planine stare desetke milijuna godina izgledaju znatno mlađe. Erozija bi trebala zaobliti planine, a Gamburcev i dalje izgleda kao da je relativno nova planina. Prema pisanjima British Antarctic Surveyja, pretpostavlja se da je toliko leda dovelo do iznimno visokih pritisaka koji tjeraju vodu uzbrdo što usporava eroziju.

Voda je često najveći faktor erozije, pogledajte samo primjere velikih kanjona kao što je američki Grand Canyon gdje je rječica kroz tisuće godina izdubila duboka korita. Međutim, voda oko Gamburceva nije podložna istim pravilima kao rijeke u ostatku svijeta. Pretpostavlja se da voda koja teče uzbrdo jednostavno se zamrzne jednom kad dođe do vrha planine i time pobija djelovanje leda koji ide u suprotnom smjeru.

Osim što znanstvenici nisu sigurni kako je planina odoljela zubu vremena, nisu potpuno sigurni ni kako je nastao masivni lanac dug oko 1.200 kilometara s vrhovima koji dosežu 2.700 metara čime se veličinom može usporediti s europskim Alpama. "Nevjerojatno je da imamo uzorke kamenja s Mjeseca, ali nemamo iz Gamburceva. Jednom kad ćemo ih imati ćemo saznati i kako je ovaj drevni komad zemljine kore nastao i postao zapanjujući planinski lanac", kazao je svojevremeno Robin Bell, geofizičar na sveučilištu Columbia. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.