Znanost
6175 prikaza

Ispod vječnog leda ispušta se opasni radioaktivni element

Antarktika
Getty images
Led je očuvao radioaktivni izotop klora puno dulje nego se to ikad pretpostavljalo, tvrde znanstvenici

Ledena ploča na Antarktiku i dalje otpušta zračenje radioaktivnog elementa, što je posljedica testiranja nuklearnih oružja koje je provela američka vlada na tom kontinentu prije nevjerojatnih 70 godina, objavili su znanstvenici u časopisu Journal of Geophysical Research: Atmospheres.

Riječ je o kloru-36, prirodno radioaktivnom izotopu koji se formira kad plin argon reagira s kozmičkim zrakama u atmosferi. On je najdugovječniji radioaktivni izotop, s poluživotom od 301 tisuću godina, dok drugi imaju poluživote od maksimalno sat vremena do manje od sekunde.

Može se formirati i tijekom nuklearnih eksplozija nad oceanom, kada neutroni reagiraju s klorom koji se nalazi u morskoj vodi, koji može isparavati u stratosferu, putovati oko svijeta i na kraju se taložiti na ledu i snijegu Antarktika gdje se može trajno pohraniti.

Tajne nuklearnih testiranja i posljedice

Velike količine radioaktivnog izotopa klora nastale su zračenjem morske vode tijekom atmosferskih detonacija nuklearnog oružja između 1952. i 1958. Upravo je u to vrijeme SAD provodio više testova nuklearnog oružja u Tihom oceanu 1950-ih i 1960-ih.

Nuklearni test na Bikiniju Maršalovi Otoci Znanost Ovaj otok je 1000 puta radioaktivniji od Černobila

U manje od 20 godina, provedeno je ukupno 19 operativnih serija ispitivanja, što je rezultiralo s više od 230 detonacija. Slični nalazi klora-36 pronađeni su u uzorcima ledene jezgre američkog ledenjaka smještenom u planinskom lancu Wind River of Wyoming.

Kako bi utvrdili kako se klor-36 ponaša s vremenom, posebno u područjima s različitim razinama snježnih padavina, istraživači su uzeli uzorke jezgre leda datirane između 1949. i 2007. iz snježne jame u Vostoku, ruskoj istraživačkoj stanici na Istočnom Antarktiku, gdje pada vrlo malo snijega.

Antarktika i njen ledeni pokrivač | Author: AGU AGU

Zatim su ga uspoređivali s uzorcima od 1910. do 1980. uzetim iz Talos Domea, regije udaljene 1400 kilometara koja svake godine ima puno snijega.

Otkrili su kako se led s Talos Domea s vremenom smanjuje te je zadržao samo oko četiri puta više razine prirodnog klora-36 te 1980.

Špkantne fotografije iz Černobila RIJETKOSTI Znanost Pakao radijacije: 5 najjezivijih fotki iz Černobila

Vostok je, s druge strane, pokazao vrlo visoku razinu - gornji sloj snijega bio je 10 puta veći od očekivane razine prirodnog pojavljivanja klora-36, što sugerira da ovdje snijeg i dalje oslobađa radioaktivne izotope iz nuklearnih pokusa na moru i da je klor-36 mobilniji nego što se prije predviđalo, krećući se iz dubina.

Autori upozoravaju da je "atmosfera Vostoka i danas zagađena antropogenim klorom". To zagađenje nastaje uslijed pokretljivosti plinova na mjestima s niskom akumulacijom i podrazumijeva ponovnu emisiju klora-36, što nije opservirano na snijegu u Talos Domeu.

Istraživači se nadaju kako će daljnja bušenja leda starog 1,5 milijuna godina pomoći u boljem razumijevanju toga kako Vostok otpušta klor-36 te kako se on nakuplja u snijegu tijekom vremena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.