Life
54649 prikaza

4 mračne tajne Antarktike koje ne žele da znamo

Antarktika
Kalle Ljung/Vimeo
Prema mnogima, tajne ovog čudnovatog kontinenta ključ su prošlosti i budućnosti čovječanstva

Hladan, udaljen i negostoljubiv - ovaj kontinent čija je površina velika kao SAD i pola Kanade zajedno predstavlja jedan od najvećih misterija na Zemlji. Prvi su istraživači na ledeni kontinent došli prije oko 200 godina u potrazi za kitovima, a od tada je Antarktika postala prava riznica spoznaja - od kojih su neke dane u javnost, a neke ne.

Taj najhladniji kontinent na Zemlji s prosječnom temperaturom od -55 °C je mjesto s najmanje oborina, ali izrazitog vjetra - zabilježen je vjetar brzine 327 kilometar na sat. 1. Antički grad i civilizacija  Slojevi leda kriju brojne tajne, a navodno su ispod njega na Antarktici otkrivene ruševine drevnog grada. U 2002. je cijela ekipa kalifornijske televizije nestala na tom nemilosrdnom kontinentu.

Iako tijela nisu pronađena, iza njih je ostao čudnovati trag - snimka i priča o antičkim ruševinama. Misiju su nakon toga proveli i američki marinci. Jonathan Gray, arheolog iz World Education Research Ltd. rekao je kako mornarica namjerno ne objavljuje pronađenu snimku.

Nalazište je oko 160 kilometara zapadno od stanice Vostok, izvori iz mornarice tvrde kako nije riječ o drevnom gradu, već o napuštenoj rupi za opskrbu. Nedavno je NASA-ina operacija IceBridge na Antarktici otkrila ono za što neki stručnjaci vjeruju da je dokaz postojanja drevnog grada koji se nalazi oko 2,3 kilometra ispod leda. Struktura je piramidalnog oblika.

2. Podzemne baze

Na Google Earthu se mogu vidjeti dva velika ulaza koja se produžuju ispod površine Antarktike i leda u blizini obale. Ruski su se znanstvenici dali u istraživanje te na ledenom kontinentu pronašli ostatke onog što smatraju tajnom nacističkom bazom koja je izgrađena 1942. Nalazi se na otoku Alexandra Land, a u njoj su zatekli 500 artefakata poput municije, spremnika goriva i dokumentacije.

To je, naravno, odmah na noge diglo brojne teoretičare zavjera koji već desetljećima tvrde da su nacisti na Arktiku imali tajne baze u kojima su razvijali supermoćna oružja uz pomoć izvanzemaljskih tehnologija ili pak da se tamo poslije rata sakrio glavom i bradom - Adolf Hitler. 

Welthauptstadt Germania MEGALOMANIJA Style Ovako je trebao izgledati Hitlerov glavni grad

Prema jednoj od tih teorija, nacisti su 1938. godine na Antarktiku poslali veliki tim sastavljen od znanstvenika, vojnika i graditelja. Njihovo je odredište bio Queen Maud Land gdje su, kaže popularna priča, pronašli ogromnu mrežu toplih podzemnih rijeka i špilja. U najvećoj od njih nacisti su sagradili 'Bazu 211' poznatu i kao 'Novi Berlin'. 

Osim znanstvenika koji su radili na tajnovitom superoružju, tamo su smještena i brojna tajna društva, sve od Thule do Iluminata. Neki idu toliko daleko da tvrde da je baza i danas u funkciji, a tajna društva u njemu i danas samo čekaju pravi trenutak za uspostavu tzv. 'Novog svjetskog poretka'.

3. Pad NLO-a

Budući da je kontinent poprilično izoliran, za svakog tko želi biti neopažen je idealno mjesto za slijetanje. Valentin Degterev tvrdi kako je pronašao UGO (neidentificirani prizemljeni objekt) na ledenom kontinentu putem Google Eartha. Slika prikazana na Google Earthu prikazuje ono što se čini kao četiri tenka koja, a Degterev je pretpostavio kako se radili ili o izvanzemaljskoj letjelici koja je sletjela tamo, ili pak o oborenom NLO-u kojeg čuvaju četiri tenka.

Na slici ono što bi trebao bit NLO tek malo viri iz leda, a teoretičari zavjera tvrde kako je u obliku diska te veličine oko 60 metara.

4. Operacija Highjump 

Vrijeme radnje je 1947, a oko 100 u-brodova njemačke flote kao i visoki predstavnici SS-a su netragom nestali. Gdje su pobjegli, sakrili se, što se s njima dogodilo? Iste te 1947. američki admiral Richard E. Byrd poveo je oko 4000 vojnika, nosač zrakoplova, podmornice itd. u operaciju high-jump, svojevrsnu invaziju na Antarktik.

 Nakon dva mjeseca operacija je otkazana, navodno zbog brojnih smrti i neljudskih uvjeta, no teoretičari zavjera smatraju kako je to samo izlika te su vojnici bili dobro pripremljeni i obučeni. Tako tvrde da je admiral zapravo naišao na jak otpor nacističkih "letećih tanjura". Najviše polemika izazvala je izjava admirala čileanskim novinama u kojima je on upozorio kako bi SAD trebale napraviti mjere zaštite protiv mogućnosti invazije zemlje od strane neprijateljskih letjelica koje dolaze iz polarnih regija. 

Potraga za avionom MH370 MH370 Top News Teorije o jednoj od najvećih misterija avijacije

Admiral je objasnio da ne želi nikoga uplašiti, već da je to okrutna realnost da u slučaju novog rata SAD može biti napadnuta od strane letjelica koje lete s jednog ili oba pola. 

- Moram upozoriti moje sugrađane da je došao kraj vremenu kada smo mogli napraviti utočište u svojoj izolaciji jer smo smatrali da smo na sigurnoj udaljenosti od opasnosti zbog oceana koji nas okružuju i zemljopisne udaljenosti, i da su polovi garancija naše sigurnosti - rekao je tada Byrd.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • PraviMator 13:15 03.Rujan 2019.

  Piše se: Antar*k*tik

 • Avatar HowYesNo
  HowYesNo 23:19 02.Rujan 2019.

  Ne žele da znamo a novinar zna i javno piše o tome? Nije li to potpuno proturječno?