Znanost
200 prikaza

Istražuju ljudski genom u borbi protiv karcinoma

Istraživanje ljudskog genoma
(DPA/PIXSELL)
Istraživanje biologa na Sveučilištu u Cambridgeu približava nas dešifriranju ljudskog DNK i pomaže u liječenju raka

Još nemamo katalog gena staničnih procesa i njihove funkcije, iako su oni od temeljne važnosti za život. Bolje razumijevanje tih procesa s vremenom će otvoriti nove puteve u istraživanju liječenja raka, rekao je Rafael Carazo Salas, stanični biolog sa Sveučilišta Cambridge. On i njegov tim znastvenika umetnuli su 262 gena u genom kvasca, modelnog organizma koji ima dosta gena sličnih ljudskima, ali se sastoji od samo jedne stanice, pa brže raste.

Znanstvenici su koristili mikroskope visoke rezolucije i uspjeli su analizirati slike gena u kvascu. Vidjeli su kako oni utječu na tri stanična procesa; staničnog oblikovanja, organizacije mikrotubula (cijevi koje pomažu stanicama za diobu) te napredovanje staničnog ciklusa, a rezultati pokazuju da dvije trećine od istraženih gena ranije nisu povezivani s bilo kojim od tih procesa. Naš DNK oštećuje se svaki dan, ali naše stanice ga uspijevaju popraviti. Ipak, lagano kidanje DNK uzrokuje starenje, a njegovo pretjerano skraćivanje je vrlo opasno i može dovesti do raka u organizmu.

Pacijenti koji imaju karcinom u liječenju trebaju stabilne mikrotubule kako bi se osigurao kraj životnog vijeka stanica. Analiza znanstvenika s Cambridgea pokazuje da mehanizam koji popravlja oštećeni DNK kontrolira stabilnost i mikrotubula te bi to trebalo pomoći u razvoju kemoterapijskog liječenja, ali i otkrivanja razvoja života.

- Dobiveni podaci pomoći će znanstvenicima u budućnosti i osvijetliti ljudski genom koji slaže kockice nastanka života - zaključuje Salas.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Pero
    zenofewords 10:16 09.Lipanj 2015.

    expresno