Znanost
1794 prikaza

Chia, spirulina, kokosovo mlijeko... Čudesne ili "čudesne" namirnice?

Razno povrće
Thinkstock
Te se namirnice reklamiraju teškim znanstvenim žargonom koji zbunjuje ljude

Rak, dijabetes, srčane bolesti, prhut... Mogu li se zaista izliječiti ili barem izbjeći ovisno o tome što jedemo? Naime, posljednjih godina "zasuti" smo reklamama za čudesne namirnice – chia, kokosovo mlijeko, spirulina, jabučni ocat, te niz ostalih za koje se stalno tvrdi kako su čudotvorne, ali zapravo nismo sigurni postoje li znanstveni dokazi koji bi potvrdili da njihovom konzumacijom možemo očekivati željene rezultate, odnosno one koje se obećavaju u reklamama.

Profesorica dijetetike Duane Mellor navodi kako se "čudesne" namirnice reklamiraju s teškim znanstvenim žargonom, pa se tako u reklamama koriste fraze poput "održava kognitivnu funkciju", "slobodni radikali", "antioksidansi", ali oni samo zbunjuju ljude i zapravo ih navode da pomisle kako se radi o nečem vrlo značajnom za ljudsko zdravlje. Duanne Mellor ističe kako ne postoje čarobna rješenja i za Guardian razotkriva što se zapravo krije iza "fancy" objašnjenja pojedinih namirnica i koliko su uopće čudesne. Njezino objašnjenje o namirnicama za koje nismo sigurni kakav im je učinak objavio je Guardian.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.