Znanost
126 prikaza

Japanci žele baze u svemiru graditi uz pomoć robota

ESA
ESA
Istraživanje svemira u sljedećim desetljećima trebalo bi uključivati i prve ljudske nastambe na Mjesecu ili Marsu, a brojne agencije otkrile su kako misle graditi svoje baze

Da bi se ljudska vrsta otisnula u svemir, na Mjesecu ili Marsu kao prvim kandidatima trebat će izgraditi i neke baze. Kako bi to mogao biti iznimno težak pothvat, Japanska svemirska agencija istražuje robotsku izgradnju koja bi mogla pomoći u podizanju nastambi.

Radit će s građevinskom tvrtkom Kajima koja je već testirala autonomske sustave za izgradnju. Njihov A4CSEL omogućuje ljudima da strojevima opremljenima GPS-om i akcelerometima preko talbeta pošalju upute. Svoj su sustav već koristili u izgradnji brana u prefekturama Fukuoka i Oita.

Kojima planira razviti novi softver koji će strojevima omogućiti i da međusobno komuniciraju kako bi izbjegli situacije u kojima bi si smetali, sudarali se ili ponavljali posao. Kako je svaki gram važan pri slanju opreme u svemir, JAXA je angažirala i tvrtku koja će im razviti strojeve koji će biti od puno lakših materijala.

No JAXA nije jedina koja planira graditi baze izvan Zemlje. To su ranije najavili ESA, Rusi i NASA

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.