Znanost
2228 prikaza

Iznenađenje iz svemira: Zemlja ima dva mjeseca, recimo...

Asteroid 2016 HO3
Wikipedia
NASA je otkrila da Zemlja već neko vrijeme ima još jednog pratioca, no kažu da nije riječ o prirodnom satelitu već "kvazi-satelitu"

NASA je detektirala mali asteroid koji kruži Zemljom, a zajedno kruže oko Sunca. Znanstvenici kažu da izgleda poput asteroida, a 'prati' Zemlju oko 50 godina. 

"Dali smo mu naziv 2016 HO3, a naši izračuni pokazuju da je Zemljin kvazi-satelit gotovo 100 godina te da će nas 'pratiti' i u nadolazećim godinama", rekao je Paul Chodas, voditelj NASA-inog Centra za studije Zemljinih bliskih objekata.

Znanstvenici vjeruju da je asteroid veličine oko 37 do 91 metara u promjeru. Otkriven je 27. travnja 2016. godine, a za njegovo otkriće zaslužan je teleskop Pan-STARRS 1 koji se nalazi na Havajima. 

Asteroid nas neće pogoditi, tvrde iz NASA-e, jer se nikada ne dolazi bliže od 14 milijuna kilometara od Zemlje.

NASA kaže da ovo otkriće ne znači da Zemlja ima još jedan prirodan satelit jer je toliko daleko da ga ne možemo smatrati satelitom. Umjesto toga, oni ga nazivaju kvazi-satelit

"2016 HO3 kruži oko Zemlje, no drži se na 'sigurnoj udaljenosti' dok zajedno kružimo oko Sunca. Zato ga nazivamo kvazi-satelit", objasnio je Chodas. 

Naš prirodni satelit Mjesec nalazi se na oko 384.000 kilometara od Zemlje, a njegov promjer je oko 3.219 kilometara.

Ovo nije prvi put da je Zemlja dobila asteroida pratioca. 

"Još jedan asteroid, 2003 YN107, slijedio je Zemlju određeno vrijeme prije 10 godina, ali je u međuvremenu otišao. Ovaj novi asteroid nam je puno 'privrženiji' te će se držati Zemlje dulje vrijeme", kaže Chodas.

Neki znanstvenici misle da bi Zemlja mogla imati još 'mini satelita', neke stalne, a neke privremene. 

Prije 4 godine znanstvenici su zaključili da "u bilo kojem trenutku Zemlja ima barem jedan asteroid promjera najmanje jednog metra u svojoj orbiti".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.