Znanost
313 prikaza

Elon Musk objavio snimku: Ovako se razletjela Falcon 9 raketa

SpaceX
SpaceX
Elon Musk je na Twitter profilu objavio snimku neuspješnog slijetanja Falcon 9 rakete

Elon Musk je objavio video snimku pokušaja slijetanja Falcon 9 rakete. Ovo je bio osmi pokušaj slijetanja na platformu u oceanu i peti put da raketa nije preživjela. Primarni cilj ove misije, slanje dva satelita u orbitu, bio je uspješan. 

Prije ove misije, SpaceX je slavio čak tri uspješna slijetanja za redom. No, zadnji pokušaj završio je kobno za Falcon 9 raketu. Na snimci se vidi kako je raketa zapravo bila blizu slijetanja, no zbog otkazivanja jednog od tri motora koja se koriste kako bi usporili raketu, Falcon 9 nije se dovoljno 'primirio' te se raketa prevrnula i razletjela. 

Iako je SpaceX bio uspješan u prethodna tri slijetanja, prije pokušaja slijetanja nisu bili uvjereni u uspjeh ove misije. Falcon 9 je odnio teret u vrlo visoku orbitu, tzv. geostacionarnu orbitu što znači da je ostalo manje goriva za uspješno slijetanje. No, ovakva situacija nije bila problem tijekom posljednja dva slijetanja kada su rakete također dolazile iz geostacionarne orbite.

Musk je rekao kako su već u razvoju nadogradnje kako bi omogućili raketama da kompenziraju kvar jednog od tri motora za slijetanje te da bi to trebali imati spremno do kraja godine. Dodao je i kako je 2016. godina eksperimentalnog slijetanja za SpaceX te kako očekuje da će oko 70 posto slijetanja biti uspješno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.