Znanost
574 prikaza

Jednostavna vježba za smanjivanje napetosti u stresnoj situaciji

Poslovni muškarac pod stresom
Thinkstock
Psihologinja s Harvarda osmislila je vježbu pomoću koje možete brzo smanjiti anksioznost

Postoje određene situacije u kojima smo svi napeti. Recimo, prije odlaska na razgovor za posao kojeg stvarno jako želimo.

Ako u toj situaciji smanjujete stres tako da šećete gore dolje i uvjeravate se da vi to možete, sve dok ne počnete vjerovati u svoju mantru - sjajno. No postoji i jednostavniji i učinkovitiji način kako se riješiti tjeskobe, a to je da se podsjetite što vam je najvažnije.

U svojoj knjizi "Presence", psihologinja s Harvarda - Amy Cuddy, nudi jednostavnu vježbu kako se smiriti kad ste pod stresom. Ono što trebate učiniti jest odvojiti nekoliko minuta kako bi napisali na papir što je ono vama najvažnije u životu - primjerice obitelj, kreativnost ili uspješna karijera - kao i vrijeme kad vam je to bilo značajno.

Iako se zadatak može činiti nepovezan s onim zbog čega ste napeti, trebao bi vam pomoći da se prisjetite što vi, kao pojedinac, možete učiniti u nadolazećoj poziciji ili zašto biste bili dobar kandidat za posao, ako primjerice idete na razgovor.

Sve je više dokaza da se, ako razmislimo o svojim vrijednostima - a to je ono što istražitelji zovu samopotvrđivanje - lakše možemo nositi sa stresnim situacijama.

U jednom istraživanju provedenom među studentima, dokazano je da oni koji su prije izlaganja pred kolegama proveli pet minuta razmišljajući o stvarima koje su njima osobno bitne, postigli puno bolje rezultate, a i nije im porasla razina kortizola (hormona stresa), za razliku od onih koji to nisu činili.

Drugim riječima, ako samo pogledate što ste i što vam je važno, moći ćete se bolje nositi sa stresom, te ćete postati najhrabriji što možete biti i najbolja verzija samih sebe, piše Business Insider.

Nećete postati lažno samouvjereni, nego ćete jednostavno znati da ćete dati sve od sebe i prikazat ćete osobnu snagu i talente.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.