Znanost
317 prikaza

Juri Milner i Stephen Hawking žele povezati najbližu zvijezdu i Zemlju

Stephen Hawking
Press Association/PIXSELL
Juri Milner, poznat po ulaganjima u više start-upova, posebice Facebook, namijenio je 100 milijuna dolara za taj projekt nazvan "Breakthrough Starshot"

Ruski milijarder Juri Milner i britanski astrofizičar Stephen Hawking otkrili su u utorak da planiraju povezati najbližu zvijezdu i Zemlju sićušnom letjelicom s jedrima koju će pogoniti snažan laser.

Njihova je ideja da letjelicu "StarChip", tešku tek nekoliko grama, koja se kreće petinom brzine svjetlosti (20 posto), pogone protoni koje proizvodi laser sa Zemlje tako što će bombardirati njezina jedra od nekoliko četvornih metara.

Brzinom od 60.000 kilometara u sekundi, letjelica bi mogla stići do Alpha Cenaturi, najbliže skupine zvijezda, za 20 godina.

Juri Milner, poznat po ulaganjima u više start-upova, posebice Facebook, namijenio je 100 milijuna dolara za taj projekt nazvan "Breakthrough Starshot", objasnio je na konferenciji za novinare u New Yorku.

Udružio se sa Stepehnom Hawkingom, astrofizičarem poznatim po radovima o crnim rupama i po bestselleru "Kratka povijest vremena".

Milner je rekao da će uložiti prvih sto milijuna dolara u projekt, ali će poslije potražiti druge ulagače.

Utemeljitelj Facebooka Mark Zuckerberg je u upravnom odboru istraživačkog projekta u koji bi se trebala uključiti i znanstvena zajednica, a svi rezultati biti će dostupni javnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.