Znanost
1555 prikaza

Kako se T-Rex seksao?

T-Rex
Stefan Sauer/DPA/PIXSELL
Kako saznajemo sve više podataka o krvoločnom dinosauru, nije čudo što nas zanima i njegov seksualni život

Nedavno je ekipa paleontologa i veterinara specijaliziranih za velike životinje izradila hiperrealističan modela tiranosaura u pravoj veličini, za potrebe posebnog događaja 'T.Rex Authopsy', National Geographica.

Na kraju prvog dana snimanja, dinosaur je bio rastvoren. Lažna krv i silikonska utroba bili su raširene na sve strane, no ono što je bilo posebno zanimljivo jest kloaka tj. nečisnica. Drugim riječima - analni otvor. 

Zubi, lubanja, noge, rep; fosilni ostaci nam mogu reći kako je sve ovo izgledali na T-Rexu, ali kloaka, organ kroz kojeg su dinosauri urinirali, ispražnjavali crijeva, imali spolne donose i lijegali jaja, sadrži odgovore na mnoga misteriozna pitanja koja nas i dalje muče.

Za početak, mnogi se pitaju je li T-Rex imao penis. "Mislim da na to možemo odgovoriti potvrdno", rekao je Brian Switek, znanstveni pisac i autor knjige 'My Beloved Brontosaur'.

Za razliku od mnogih sisavaca, dinosauri nisu imali kosti u penisu. A budući da se mekano tkrivo ne fosilizira kao tvrdo, ostali smo bez uzorka koji bi definitivno mogao zaključiti debatu o penisu.

No proučavajući najbližu živuću rodbinu T-Rexa, možemo zaključiti da je grabežljivac imao penis uvučen u kloaku, a koliko je bio velik njegov 'ponos' isto ostaje temom rasprava, jer veličine izrazito variraju u životinjskom svijetu. Gorile, iako mogu težiti do 180 kilograma, imaju penise duge tek tri centimetra (i to u erekciji!). S druge strane, za veličinu svojeg tijela, patke primjerice imaju izrazito velika spolovila. 

Omiljene poze u seksualnom svijetu dinosaura

Zanimanje za veličinu tiranosaurovog 'alata' bitno je i zbog toga što bi nam ono ukazalo koje su poze bile anatomski moguće izvedive za ove životinje.

Primjerice, ako bi se pokazalo da je on imao penis dug kao kit, onda bi mužjak i ženka mogli prići jedno drugome i oploditi se iz relativno veće udaljenosti (to bi se pokazalo posebno privlačnim scenarijem u slučaju bodljikavih dinosaura, čak i ako djeluje pomalo nevjerojatno). U suprotnom, njihove kloake su trebale biti u neposrednom kontaktu. Tj. ili to ili je tiranosaur trebao biti izrazito fleksibilan.

Profesor evolucijske biomehanike s Royal veterinarskog koledža u Londonu, John Hutchinson, smatra da je bilo nekakvog izokretanja repova. "Rep je bio elastičan, posebno uz bazu. Ženka je tako vjerojatno nagnula svoju kloaku prema muškoj, koji je isto svoju primaknuo prema njezinoj, te je iz te poze moglo doći do izvlačenja penisa."

Je li se mužjak pritom penjao na ženku s leđa, jesu li to radili stojećki ili su čučali, ne zna se za sigurno. Prema biomehanici, tako veliki dinosauri trebali su moći čučati, pa mnogi pretpostavljaju da je ženka čučala, oslanjajući se lagano na stražnjicu i upirući se prema naprijed dok bi joj rep bio u zraku. Mužjak bi se popeo na nju i zauzeli bi varijaciju na temu misionarske poze. Jedino ostaje nejasno što bi se dogodilo kad bi se mužjak svom svojom težinom naslonio na ženku.

Iako je riječ o životinji koja je mogla težiti do sedam tona, ako je mogla hodati, mogla se i seksati stojeći, tvrde zagovornici 'stajaće poze'. 

Nažalost točan odgovor na pitanje koja je omiljena poza tiranosaura i dalje nećemo saznati, ali s obzirom da polako i sigurno saznajemo sve više o ovom ogromnom mesožderu, možda jednom dočekamo i ove informacije.

Opširnije pročitajte u Slateu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.