Znanost
6487 prikaza

Kinezi stvorili umjetno sunce - vruće je sto milijuna °C!

Kinesko umjetno sunce
Screenshot Youtube
U Kini su proizveli dovoljno visoke temperature za termonuklearni proces fuzije i stvorili temperaturu sedam puta topliju od one u centru Sunca

Znanstvenci su u Kini, navodno, došli do revolucionarnog napretka u potrazi za fuzijskom tehnologijom, koja bi obuzdavala i proizvodila energiju na isti način kako do nje dolazi u unutrašnjosti zvijezde.

U reaktoru imena EAST u Hefeiu, u Kini, znanstvenici su uspjeli zagrijati vodik unutar "umjetnog sunca" na temperaturu višu od 100 milijuna stupnjeva Celzijevih - to je trenutak kada se stvara plazma. Temperature unutar EAST postrojenja su zapravo oko sedam puta toplije negoli u centru Sunca, gdje pritisak gravitacije omogućava proces fuzije.

Na Zemlji su potrebne ekstremne temperature da se proizvede nuklearna fuzija, pri kojoj se dva nukleusa (jezgre)"spajaju" i čine težu jezgru uz oslobađanje energije. Sam proces oslobađa nevjerojatno puno topline i energije, što je vidljivo golim okom svaki puta kada pogledamo sjajnu zvijezdu na tamnome nebu.

Ono što je, piše Big Think, suprotno od fuzije, jest proces fisije ili razbijanja atoma koji se događa kada se jezgre atoma razbijaju u lančanoj reakciji. To također oslobađa goleme količine energije, i trenutno se koristi za razvoj nuklearnog oružja te za nuklearne elektrane, no za razliku od fuzije, fisija ostavlja goleme količine radioaktivnog i opasnog otpada.

To je jedan od razloga zašto znanstvenici diljem svijeta hrle kako bi smislili siguran i pouzdan način za proizvodnju i stvarane uvjeta potrebnih za nuklearnu fuziju, koja bi, u teoriji, jednog dana svijetu mogla osigurati neograničenu količinu čiste energije. EAST-ov uspjeh je velik korak ka tome cilju.

No, potrebno je još mnogo uspjeha i detaljnog istraživanja. Dok im je ovo dalo priliku da vide kako se ponaša "umjetno sunce" i koji su uvjeti potrebni za fuziju, također su shvatili kako malo znaju o tome kako se plazma ponaša pri takvim temperaturama, i to je samo jedan od niza prepreka s kojima će se suočiti na putu do "čiste i neograničene" energije.

Između ostalog moraju pronaći dovoljno goriva za stvoriti takve uvjete, osigurati stabilnost u reaktoru, i onda cijelu tu kompliciranu tehnologiju učiniti komercijalno isplativom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:09 20.Studeni 2018.

    ugasit ce se brzo to umjetno sunce haha