Znanost
25821 prikaza

Kraj planeta: Zemlja će biti uništena na tri načina

Apokalipsa
Thinkstock
LHC je najveći znanstveni instrument na svijetu, odnosno najmoćniji ubrzivač čestica

Martin Reese, umirovljeni britanski kozmolog i astrofizičar, u svojoj najnovijoj knjizi "O budućnosti: izgledi za čovječanstvo" između ostalog ustvrdio je da bi Veliki hadronski sudarač čestica (LHC) u CERN-u u Švicarskoj mogao uništiti Zemlju na tri spektakularna načina. Istaknuo je, međutim, da čovječanstvo s takvim inovacijama treba nastaviti, ali oprezno.

LHC je najveći znanstveni instrument na svijetu, odnosno najmoćniji ubrzivač čestica. Bighthink.com piše da Reese u svojoj knjizi upozorava da to LHC čini potencijalnom opasnosti ne samo po Švicarsku gdje se nalazi, nego i Zemlju, možda i stvarnost kao takvu. Tri načina na koji LHC, kako tvrdi Reese koji je nekoć radio na Cambridgeu, možda može uništiti svijet oko sebe na tri spektakularna načina.

1. Crna rupa usiše sve oko sebe

Reese u svojoj knjizi upozorava da aktivnost LHC-a može dovesti do stvaranja crne rupe koja potom "usisava" u sebe sve što ima neku masu.

2. Zemlja se stišće

Ako se ne bi dogodilo da Zemlju usiše crna rupa, piše dalje Bigthink.com, navodeći kao izvor Reesea, moguće je da će se "Zemlja stisnuti u superzgusnutu kuglu, promjera oko 100 metara". To b se, kažu, moglo dogoditi tako što LHC čestice sudara jedne protiv drugih, razbija ih i gleda što se događa, pri čemu može doći do stvaranja subatomskih čestica kvarkova. Oni sami po sebi nipošto nisu štetni, ono u čemu Reese vidi opasnost je stvaranje čestice nazvane "strangelet", još uvijek nedokazane, čak niti teorijski potvrđene, nego hipotetske čestice koja bi, navodno, sve na svom putu mogla pretvoriti u superkomprimirani oblik materije. Zemlja bi tako bila svedena na veličinu nogometnog igrališta.

Crna rupa | Author: ESO ESO

3. Cijepanje prostor-vremena

Prije tri godine NR Kina najavila je da će do 2040. izgraditi i pustiti u rad dvostruko veći i sedam puta snažniji sudarač čestica od CERN-ovog LHC-a. Martin Reese, piše Bigthink.com, smatra da postoji šansa da takvi sudarači prouzroče kolaps samog prostora. Reese objašnjava da vakuum nije prazan, nego da je satkan od "svih sila i čestica koje vladaju fizičkim svijetom". A moguće je i da je vakuum koji promatramo "krhak i nestabilan". Portal navodi da bi sudaranje čestica velikom brzinom moglo dovesti do takvog "pomaka u fazi" da se podere samo tkanje prostora. "To bi bila propast kozmičkih, ne samo zemaljskih razmjera", navodi se.

Može li onda to toga doista doći?

Iako su dramatična upozorenja kružila oko LHC-a od prvih trenutaka njegovog rada, iz CERN-a su uvijek isticali da je sav posao koji se tamo obavlja siguran. "Sudari koji se provode u LHC-u ne predstavljaju nikakvu opasnost i ne postoji nikakav razlog za zabrinutost", stoji u očitovanju CERN-a još od 2003. Štoviše, navodi se, tamo se ne provodi apsolutno ništa što priroda nije već "napravila nebrojeno puta tijekom postojanja Zemlje i drugih svemirskih tijela".

Anatolij Bugorski, čovjek koji je u akceleratoru 1978. preživio hitac protona Jedini na svijetu Znanost Preživio je hitac kroz glavu koji je bio brži od svjetlosti

Osoblje LHC-a ide dotle da posebno ističe da nema govora o ikakvim "strangeletsima", česticama koje apsolutno nikad nisu zabilježene tijekom pustih godina rada LHC-a. Reese inače nije za to da se stvari poput LHC-a ne provode, nego navodi da su "inovacije često rizične", odnosno da bi "fizičari trebali biti razboriti pri poduzimanju eksperimenata koji stvaraju takve uvjete bez presedana, čak i u kozmosu".

  • Elkana888 13:01 19.Listopad 2018.

    Možemo li samo znati točan motiv za lupetanje ovakvih besmislica? Kraljevstvo za konja, odnosno, za pravog novinara.