Znanost
736 prikaza

Liječnici u šoku: 50 posto djece s dijagnozom astme uopće nemaju astmu

Astma
Thinkstock
Pogrešno dijagnosticiranje astme vrlo je opasno zbog nuspojava koje se lako mogu pojaviti u bolesnika kojima je propisana neodgovarajuća doza lijeka

Liječnici olako postavljaju dijagnozu astme kod djece, pa su ručni inhalatori postali gotovo kao modni detalj, upozorili su ovih dana britanski liječnici u članku objavljenom u časopisu „Archives of Disease in Childhood“ koji je dostupan i online.

Autori članka, prof. Andrew Bush i dr. Louise Fleming, navode kako je broj djece kojima je dijagnosticirana astma čak do deset puta veći od broja stvarno oboljelih. Kao dokaz navode prethodnu studiju u kojoj je polovici od 100 djece s kroničnim kašljem bila dijagnosticirana astma, ali nakon što je kašalj ispitan u cijelosti, broj stvarno oboljelih od astme smanjio se na pet posto.

No, ono što je bilo zvono za uzbunu istraživanje je objavljeno u veljači, a koje je pokazalo da pola milijuna britanske djece kojima je bila dijagnosticirana astma zapravo nisu imali astmu. Istovremeno pokazalo se i da oko jedne trećine 'astmatičnih' odraslih nisu imali kliničke znakove te bolesti i vjerojatno su pogrešno bili dijagnosticirani.

„Zalažemo se za to da se astma prestane trivijalizirati, a ručni inhalatori propisivati kao modni detalj, bez valjanog razloga. Jer astma ubija i kad nije ispravno dijagnosticirana“, rekli su Bush i Fleming. 

Upozorili su kako je pogrešno dijagnosticiranje astme vrlo opasno zbog nuspojava koje se lako mogu pojaviti u bolesnika kojima je propisana neodgovarajuća doza lijeka. Naime, iako inhalacijski kortikosteroidi kada se ispravno koriste značajno poboljšavaju kvalitetu života i smanjuju rizik od napada astme i smrtnosti, postoje i potencijalne nuspojave povezane s njihovom upotrebom, uključujući suzbijanje rasta te naknadno povećanje rizika od respiratornih infekcija.

Iz tih su se razloga dvojica britanskih liječnika založila za to da se prije postavljanja dijagnoze astme svi pacijenti podvrgnu objektivnim dijagnostičkim testovima, a ne da se zaključci donose na temelju subjektivnih mišljenja.

"I roditelji i zdravstveni djelatnici kao simptom astme prečesto koriste teško disanje", upozorili su. 

Do zaključka da liječnici pretjeruju s uspostavljanjem dijagnoze astme došli su i nizozemski znanstvenici. U studiji objavljenoj u časopisu „British Journal of General Practice“ istraživači s Medicinskog centra Sveučilišta u Utrechtu naveli su da su pregledali medicinske kartone 656 djece s astmom. Za njih 53 posto kojima je bila dijagnosticirana astma utvrđeno je da nemaju kliničke znakove te bolesti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.