Znanost
277 prikaza

Prvi američki slučaj zaraze zika virusom putem seksa

Djevojčica oboljela od zika virusa
Rafael FABRES/DPA/PIXSELL
Službenici iz Dallasa potvrdili su da je zabilježen prvi američki slučaj zaraze Zika virusom putem spolnog odnosa

Samo jedan dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila međunarodnu zdravstvenu uzbunu, službenici iz Dallasa izjavili su da se njihov pacijent zarazio virusom putem seksualnog odnosa, a ne ubodom komarca.

Zdravstveni djelatnici iz Dallasa potvrdili su da je pacijent zaražen nakon seksa s osobom koja je imala virus, te se vratila iz zemlje u kojoj je virus već bio prisutan. Ime pacijenta i njegovo opće stanje nije otkriveno.

Službenici su dodali da je ovo prvi slučaj virusa u Teksasu koji se prenio lokalnim putem, iako postoji još sedam slučajeva u Houstonu i okrugu Harris, te se radi o osobama koje su se zarazile tijekom putovanja u inozemstvo.

Uobičajeni simptomi uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima i konjuktivitis ili crvenilo očiju. Virus je obično blag i simptomi traju nekoliko dana do jednog tjedna.

Međutim, smatra se da postoji veza između virusa i porasta broja oboljelih od mikrocefalije - neurološkog stanja kod kojeg pri rođenju bebe imaju abnormalno male glave - u pogođenim zemljama.

"Sad kad znamo da se zika virus može prenositi i putem seksa, povećava se i naša kampanja o podizanju svijesti i obrazovanju javnosti o potrebi za zaštitom samih sebe ali i drugih", izjavio je Zachary Thompson, direktor zdravstva i socijalne skrbi u Dallasu.

"Uz apstinenciju, prezervativi su najbolja prevencija bilo kakve spolno prenosive bolesti", dodao je Thompson.

Trenutačno ne postoji lijek ni cjepivo za zika virus, piše Independent

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.