Znanost
3553 prikaza

Čudo u Černobilu: Naselili ga losovi, srne, divlje svinje...

Životinje u Černobilu
Youtube
Nakon nesreće u Černobilu, pristup zaštićenom mjestu imaju samo određeni građevinski radnici i osoblje nuklearne elektrane

Detaljnim pretraživanjem velikog šumskog područja u okolici nuklerane elektrane Černobil otkriveno je da ono vrvi velikim životinjama poput losova, srna, divljih svinja i vukovima, unatoč kontaminiranim radioaktivnim padalinama. 

Znanstvenici nisu pronašli dokaze koji bi podupirali prethodna istraživanja u kojima se tvrdilo da divljač u regiji pati od zračenja koje se nastavilo nakon černobilske nesreće 1986. godine, koja je upravljala radioaktivnim emisijama najvećim dijelom u sjevernoj Europi. 

Nakon nesreće, više od 116.000 lokalnih stanovnika evakuirano je iz zone u okolici Černobila - koja pokriva oko 4200 četvornih kilometara - a pristup zaštićenom mjestu otada imaju samo određeni građevinski radnici i osoblje nuklearne elektrane.  

Životinje u Černobilu | Author: Youtube Youtube

Izostanak ljudske aktivnosti u zoni isključenja koristio je biljnom i životinjskom svijetu u regiji više od bilo koje moguće štete koju je pretrpio kao rezultat dolaska u kontakt s radioaktivnim elementima, rekli su istraživači. 

„Vrlo vjerojatno je broj divljači u Černobilu puno veći od onoga prije nesreće. To ne znači da je radijacija dobra za biljni i životinjski svijet, nego tek da su samo učinci ljudskog stanovanja - uključujući lov, poljoprivredu i šumarstvo - puno gori“, kaže voditelj studije i profesor sa Sveučilišta Portsmouth, Jim Smith

Istraživači su koristili kombinaciju terenskih istraživanja i računalnih modela za procjenu gustoće broja životinja diljem zone isključenja. Otkrili su da nema dokaza bi dokazali da su na bilo koju vrstu sisavaca nuklearne padaline negativno utjecale.  

„Ovi rezultati prvi puta pokazuju, bez obzira na moguće učinke zračenja na pojedinačne sisavce, kako u černobilskoj zoni isključenja mogu preživjeti zajednice sisavaca i to gotovo tri desetljeća nakon kronične izloženosti zračenju“, napisali su istraživači u znanstvenom radu objavljenom u časopisu Current Biology

Iako je broj losova i divljih svinja, primjerice, naglo opao u godinama nakon raspada Sovjetskog Saveza u ranim 1990-ima, ista populacija u zoni isključenja raste, otkrili su znanstvenici. 

Populacija vukova u zoni isključenja, otkriveno je, također je sedam puta veća nego u prirodnim rezervatima u regiji, kažu oni. 

„Ovi jedinstveni podaci ukazuju na širok i uspješan raspon životinja koje žive unutar područja koje je zadesila velika nuklearna katastrofa, što ukazuje na otpornost populacije divljači kada su oslobođene pritiska ljudskog stanovanja“, kaže Jim Beasley, suautor studije sa Sveučilišta Georgia, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.