Znanost
943 prikaza

Luđak ili genije: Planira prvu transplantaciju tijela, stručnjaci u šoku

Scena iz filma Mary Shelley's Frankenstein
Tristar Pictures
Kineski kirurg želi izvesti prvu transplantaciju tijela, a već su se javili i prvi volonteri

Wang Huanming je prije 6 godina ostao paraliziran nakon nezgode tijekom hrvanja. Posljednjih 6 godina proveo je u invalidskim kolicima te treba konstantnu njegu i pomoć drugih. 

Wang je jedan od nekoliko Kineza volontera za prvu transplantaciju tijela. Ideja je zamijeniti svaki dio čovjekova tijela kako bi pomogli paraliziranim pacijentima. 

Dr. Xiaoping Ren, koji je sudjelovao u prvoj transplantaciji ruke u SAD-u, kaže kao već slaže tim koji će izvesti ovu složenu operaciju. Rekao je i kako već vježba za operaciju na ljudskim leševima

Ideja transplantacije tijela nije nova, mnogi su znanstvenici istraživali ovu metodu kako bi produljili ljudski život, ali i utjecali na kvalitetu života paraliziranih osoba. No, doktore čekaju mnogi izazovi prije nego izvedu prvu uspješnu operaciju. 

Glava ne može preživjeti bez ostatka tijela

Kod bilo koje transplantacije, organ koji kirurzi presađuju mora ostati živ dok ga se ne stavi u tijelo primatelja. Čim se organ izvadi iz tijela, on počne umirati. Kada je riječ o transplantaciji bubrega ili srca, doktori stave organe na led kako bi ga održali na životu. 

No, glava je potupno druga priča. Glava nije izolirani organ. Ako doktori ne smisle način kako održati glavu na životu dovoljno dugo da se provede operacija, uslijedit će smrt. 

Imunološki sustav mora prihvatiti strano tijelo

Jedan od glavnih problema svake transplantacije je kako 'prevariti' imunološki sustav da prihvati strano tijelo. Kada je riječ o transplantaciji tijela ili glave, problem je još veći jer glava sadrži mnoge organe te je rizik puno veći.

Operacija bi trebala biti gotova u manje od sat vremena

70-ih godina prošlog stoljeća neurokirurg je napravio eksperiment u kojem je transplantirao glavu jednog majmuna na tijelo drugog. Učinio je to tako da je konstantno hladio tijela i glave majmuna kako bi ih održao na životu. Cijeli postupak trajao je manje od sat vremena, a majmun s transplantiranom glavom živio je 8 dana dok imunološki sustav nije odbio novu glavu. 

U svojim bilješkama ovaj je kirurg zapisao kako bi buduće transplantacije trebale biti obavljene tako da se i na donoru i na primatelju operacija odvija u isto vrijeme.

Kralježnična moždina je komplicirana za 'prespojiti'

Kralježnična moždina je dio središnjeg živčanog sustava, a zaslužna je za 'komunikaciju' između glave i tijela. Ako operacija ne uspije spojiti živce, osoba bi ostala paralizirana, što se dogodilo i već spomenutom majmunu. 

Jedno od ponuđenih rješenja je staviti pacijenta u komu na barem mjesec dana kako bi dali vremena kralježničnoj moždini da profunkcionira.

Operacija se mora uspješno izvesti na životinjama

Prije nego se ovakva operacija testira na ljudima, trebalo bi imati uspješne rezultate u testovima na životinjama. No, znanstvenicima je teško dobiti odobrenje za ovakve eksperimente.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.