Znanost
17433 prikaza

Misterij stijene koja svakih 30 godina "snese" jaje

Stijena koja snese jaja
screenshot/youtube
U ovom geološkom fenomenu iz stijene redovito izlazi jajoliko kamenje promjera od 20 do 40 cm

Klisura iz koje izlaze jaja zvuči kao neka mitološka legenda. No, ovaj geološki fenomen ne samo da je stvaran, već se redovito i ponavlja - samo što stijena ne rađa jaja, već kamenja jajolikog oblika.

Jedna od takvih misterioznih stijena nalazi se u udaljenom dijelu Kine - u jugozapadnoj Guizhou provinciji. Najbliže selo ima samo 20-ak kućanstava, no postali su poznati zbog tih neobičnih kamenih jaja, a do sada su prikupili 68 komada, piše IFL Science.

Stijena koja nese jaja | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Naime, u nekakvom redovitom razmaku od 30-ak godina, stijena visoka oko 6 metara izbaci jajoliki kamen koji potom pada u njeno podnožje. 

Obična stijena i neobičan fenomen

To je kamenje od 20 do 40 cm u promjeru, a prema lokalcima, u blizini se nalazi još nekoliko manjih "kamenih jaja".

Fotografije Bermudskog trokuta ZNANSTVENICI Znanost Napokon: Riješili su misterij Bermudskog trokuta?

Stijena je građena od uobičajenog tipa vapnenačke stijene koja je nastala prije oko 500 milijuna godina u razdoblju kambrija. Jaja su pak izgrađena od težih ostataka sedimenta, objašnjavaju stručnjaci. Zbog toga se, uslijed erozije, naličje stijene sklanja brže tijekom razdoblja produljenih kiša ili iznenadnih klizišta. 

Stijena koja nese jaja | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Sam okrugli oblik "jaja" vjerojatno dolazi od tekuće vode, iako znanstvenicima nije jasno zašto ni kako ih je toliko mnogo "ugrađeno" u stijene. 

To se okruglo kamenje pojavljuje i u drugim dijelovima svijeta, primjerice u Coloradu, no nigdje nije baš u obliku jajeta kao u Kini. 

Pogledajte video:

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.