Znanost
4904 prikaza

Misteriozno nestao otok - nitko nije ni primijetio

Japansko more
CC BY 3.0
Stanovnici s okolnih otoka uopće nisu uočili da otoka u njihovom susjedstvu više nema, a nakon istrage trebalo bi se znati i zašto

Zasada još nitko ne zna kako se, a ni kad dogodilo. I nije to prvi nestanak nekog udaljenog otoka, posebno ne u posljednjih nekoliko mjeseci. Nestanak još jednog otoka, na morskoj granici Japana i Rusije, gotovo je prošao nezamijećeno, pa čak i stanovnicima obližnjeg sela, na 500 metara udaljenom otoku Hokkaido.

Nenaseljeni otočić Esanbe Hanakita Kojima, jedan je od 158 nenaseljenih otoka koji su nazvani po japanskoj vladi 2014. godine, s ciljem kako bi se proširila njihova ekskluzivna ekonomska zona i na neki način potvrdio njihov teritorijalni doseg. Niame, japanski periferni otoci dobili na važnosti usred teritorijalnih sporova sa Kinom oko Senkaku, Diaoyu otoka u Istočno kineskom moru.

Esanbe Hanakita Kojima, otočić je kojeg su sovjetske snage oduzele Japanu nakon završetka rata na Pacifiku. Nalazi se zapadno od spornog teritorija, koji je bio centar i predmet dugogodišnje rasprave Japana i Rusije, piše The Guardian. 

O mogućnosti njegova nestanka lokalci su obaviješteni prije mjesec dana, nakon što je pisac Hiroshi Shimizu posjetio selo Sarufutsu tijekom istraživanja za nastavak knjige o japanskim "skrivenim" otocima. Upozorili su lokalno ribarsko udruženje, koji su krenuli, isplovili u potragu za otočićem. Da su zakasnili shvatili su kada su se brodicama približili mjestu gdje bi otok trebao biti, no njega tamo više nije bilo.

Stariji ribari rekli su Asahi Shimbunu kako su otok zadnji put vidjeli prije nekoliko desetljeća, no u posljednje vrijeme nitko prema njemu nije ni plovio s obzirom da su njihovi navigacijski sistemi pokazivali kako se na tom mjestu nalazi podmorski greben. Posljednji put istraživanja otoka rađeno je 1987. godine a japanska obalna straža tada je utvrdila kako je virio 1,4 metra iznad površine. Zaključili su tada kako je otok počeo nestajati zbog utjecaja vjetra i leda koji nastaje svake zime u Ohotskom moru.

East Island na Havajima Klimatske promjene Znanost Otok nestao preko noći: U dubine odnio i ugrožene vrste

Međunarodni zakoni otok definiraju kao "prirodnu formaciju tla okruženog vodom, koji se nalazi iznad vode tijekom visoke plime". Tako su definirali i njega. 

Obalna straža trebala bi posjetiti to područje kako bi utvrdila sudbinu otoka, no ako i stvarno potvrde njegov nestanak, potvrdit će i kako se površina Japana, morska površina, malo smanjila, za oko pola kilometra.

Japan nije prva zemlja koja je u posljednje vrijeme izgubila neki otok. Nedavno je tako nestao jedan u blizini Havaja, East Island, nakon razornog uragan koji je pogodio to područje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.