Znanost
448 prikaza

Mnoge kulture ne samo da se ne ljube nego to smatraju odvratnim

Poljubac
Thinkstock
Novo istraživanje pokazalo je da se u mnogim kulturama ljudi uopće ne ljube, dapače, mnogi to smatraju prilično neugodnom aktivnosti

Možda mislite da se zaljubljeni diljem svijeta ljube, no to uopće nije slučaj.

Naime istraživanje navika ljubljenja, čiji su rezutati objavljeni u američkom antropološkom časopisu, obuhvatilo je 168 kultura diljem svijeta i pokazalo da samo kod njih 46 posto parovi na poljubac gledaju kao na romantičnu gestu, čime je osporeno prijašnje mišljenje da je ljubljenje univerzalni dokaz ljubavi.

Od 10 kultura koje su se proučavale u Europi, poljupci su učestali samo kod sedam, dok je u Sjevernoj Americi ljubljenje živo samo kod 18 (od 33) kultura. U Južnoj Americi stanje je još drastičnije, budući da tamo razmjenjuju poljupce u svega četiri od 33 proučavane kulture.

Mnoge će iznenaditi da je na Bliskom istoku, s druge strane, romantično ljubljenje bilo prisutno u svih 10 kultura koje su se proučavale.

Mladi par  | Author: Thinkstock Thinkstock

Znanstvenici su zaključili da je percepcija da 'svi to čine na isti način' raširena zbog "zapadnjačkog etnocentrizma, koji širi učestalu dezinformaciju da je romantično-sekusalno ljubljenje univerzalna pojava".

U nekim kulturama ljubljenje se smatra neugodnim i odbojnim, a u lovačkim zajednicama pronađeni su tek slabi dokazi da su poljupci označavali romantično-seksualnu sklonost. Moguće je dakle da se naši preci uopće nisu ljubili kako bi pokazali nježnost i naklonost, piše Independent.

Umjesto toga, moguće je da im je ono služilo u evolucijske svrhe, jer, prema nizozemskim stručnjacima, tijekom poljupca u trajanju od 10 sekundi, dvije osobe prenesu međusobno do 80 milijuna bakterija.

Moguće je dakle da se ljubljenje razvilo kao način podijele bakterija i osnaživanja imuniteta.

Što znači da je evolucija upravo ubila strast.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.