Znanost
2493 prikaza

Morsko stvorenje koje baš nitko ne može pronaći

Vaquita pliskavica - ugrožena endemska vrsta
Wikipedia
Vaquita pliskavica smatra se jednom od najugroženijih životinjskih vrsta na svijetu, a dok ih je 1997. bilo oko 500, vjeruje se kako ih je danas tek 50-al iako je godinama nitko nije vidio

Pliskavica prda vaquita morski je sisavac koji se nalazi na rubu izumiranja. Kao vrsta je otkriven tek 1958. godine, a obitava u Meksičkom zaljevu. Na španjolskom "vaquita" znači mala krava, a te pliskavice imaju zbijeno tijelo s okruglom glavom i tupom njuškom bez kljuna. U čeljustima ima čak i do 120 lopatastih zubi, a leđnu peraju smještenu iza sredine tijela u obliku trokuta.

Prema studiji iz 1997. godine, tada se njihov broj procjenjivao na oko 500, do 2008. ta se brojka prepolovila, dok se danas smatra kako ih na svijetu postoji još svega 50-ak. Ta je vrsta endemska za meksičko obalno područje, a u neobičnoj taktici očuvanja ove rijetke životinjske vrste, znanstvenici su se odlučili "prisluškivati ih", jer se nadaju da će tako otkriti što je dovelo do smanjenja njihovog broja.

Vaquita pliskavica - ugrožena endemska vrsta | Author: Wikipedia Wikipedia

Pliskavice često zamjenjuju za dupine jer na prvo djeluju dosta slično. Vaquiata je inače najmanja od svih šest poznatih vrsta pliskavica. Nažalost, njihova mala veličina nije jedan od razloga zašto ih je tako teško vidjeti, jer je njihovo izumiranje doista alarmantno. Neke od opasnosti za njihov život predstavljaju ribarske mreže u koje su slučajno uhvaćene, a mali prostor koji nastanjuju mjesto je gdje škampa i ribe ima u izobilju, pa se često nađu na putu ribolovcima. Ista sudbina izumiranja zbog ribolova već je pogodila rijetku vrstu, kineskog Yangtze riječnog dupina.

Kako bi bolje pratili stopu smanjenja njihovog broja, znanstvenici ih prate uz pomoć akustične tehnike nadzora. Pozivi vaquitama se emitiraju iz godine u godinu te su dobar pokazatelj toga koliko ih ima na nekom području, jer se njihovi zvukovi odbijaju od brodova, pa i plijena kao jeka. Zbog toga je u meksički zaljev postavljeno čak 48 pasivno akustičnih monitora, a zvukovi koje proizvode nisu ni približno slični onima dupina, koje ljudsko uho može lako prepoznati.

Naime, pliskavice emitiraju zvuki na frekvenciji previsokoj za ljudski sluh - od oko 135 kHz, dok ljudi mogu proizvesti zvuk od tek 20 kHz.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.