Znanost
877 prikaza

Mozak svinje vratili u život nakon smrti: Mogu li i ljudski?

Mozak
Getty images
Naš ugledni znanstvenik Nenad Šestan postigao je veliki uspjeh sa skupinom kolega

Skupina znanstvenika pod vodstvom profesora Nenada Šestana s američkog Sveučilišta Yale razvila je BrainEx. Riječ je o sustavu koji može zaštiti mozak sisavaca od oštećenja nekoliko sati nakon smrti, javljaju večeras svjetski mediji. 

Zahvaljujući BrainExu, neke funkcije u svinjskom mozgu ostale su sačuvane i satima nakon smrti, pokazala je studija objavljena u časopisu Nature. 

Tijekom eksperimenta, znanstvenici su mozgove nekoliko svinja na sustav koji je u njih pumpao tekućinu koja je predstavljala zamjenu za krv. Mozgu su tako uspjeli vratiti neke osnovne funkcije, ali životinjama ipak nisu vratili svijest.

Osim Nenada Šestana, u istraživanju je sudjelovao još jedan hrvatski znanstvenik, mladi Osječanin dr. Zvonimir Vrselja, koji je zajedno sa Stefanom G. Danieleom prvi autor studije.

Nenad Šestan | Author: Dalibor Urukalović (PIXSELL) Dalibor Urukalović (PIXSELL)
"Kroz ovu studiju došli smo do dva glavna zaključka. Prvo, veliki mozak sisavca ima mogućnost povratka cirkulacije i nekih molekularnih i staničnih funkcija nekoliko sati nakon smrti. Naši rezultati ukazuju na to da je smrt stanica i organa proces koji se odvija postupno kroz vrijeme, odnosno nije jedan događaj", pojasnio nam je Nenad Šestan, profesor neuroznanosti, genetike, komparativne medicine i psihijatrije na Yaleu za Jutarnji list.

"Drugo, ovo je novi model u istraživanju mozga i potencijalno drugih organa nakon smrti. Primjenom ove tehnologije potencijalno bismo mogli osmisliti nove terapije za moždani udar i druge bolesti u kojima stanice ljudskog mozga umiru. Međutim, trebamo biti vrlo oprezni, a ne senzacionalni, u interpretaciji naše studije, jer mi još nismo ni blizu te moguće primjene", dodao je Šestan.

Znanstvenici ističu i kako je važna temeljita rasprava o tome treba li ovu tehnologiju primijeniti na ljudskom mozgu. 

"Ako se potencijalno jednog dana primijeni na ljudskom mozgu, onda to treba učiniti po strogim etičkim standardima i pod nadzorom", kaže Šestan. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.