Znanost
2220 prikaza

Možete li riješiti zagonetku o kojoj govori cijeli svijet?

Zagonetka - Kad je Cherylin rođendan
Twitter/ Die Welt
Pitanje je postavljeno na natjecanju srednjih škola u matematici

Sjećate li se haljine, #TheDress i kako je cijeli svijet doslovno pošizio u potrazi za odgovorom koje je boje? E, sad je došao njezin matematički ekvivalent, odnosno još jedna zagonetka kojom se opet bavi cijeli svijet.

Kad je Cherylin rođendan?, pitanje je svih pitanja na koje ljudi diljem svijeta pokušavaju odgovoriti. Doduše, pitanje je više logičko, a ne matematičko, a pojavio se i video koji nudi odgovor na ovo globano pitanje.

Pitanje je inače postavljeno na matematičkom natjecanju srednjih škola u Singapuru početkom travnja.

Zagonetka ide ovako:

Zagonetka - Kad je Cherylin rođendan | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt

Cheryl ne želi svojim prijateljima otkriti kad joj je rođendan. Tako je prijateljima Albertu i Bernardu dala listu od deset datuma među kojima je točan odgovor. 

Zagonetka uključuje i razgovor Alberta i Bernarda u kojem dobivamo neke informacije, koje nas vode prema rješenju. Do rješenja se dolazi sistemom eliminacije datuma, a cijeli proces kako doći do rješenja možete pogledati u videu. No, probajte riješiti sami, zabavno je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.