Znanost
1048 prikaza

Krave štite od tigrova crtajući im oči na stražnjici

Krave u Bocvani
By Justinjerez, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10
Nijedna mačka ne voli da ju se gleda u oči. A velike mačke ne vole napadati krupni plijen sprijeda

Znanstvenici profesora Neila Jordana sa Sveučilišta Novi Južni Wales iz Sydneyja na tragu su revolucionarne metode kojom bi stočari iz Bocvane jednom zauvijek trebali stati na kraj napadima lavova na svoje krave. U jednom od najzabačenijih sela u toj zemlji na stražnjice krava naslikali su oči, sa svake strane stražnjice po jedno, kako bi lavovi mislili da su suočeni s prednjim dijelom krave.

Ali samo na polovicu od njih 62. Nakon što su goveda provela 10 tjedana uobičajenog života tijekom kojeg se smucaju slobodno po prirodi, sve tri krave koje su lavovi ulovili i pojeli, bile su one koje nisu imale oči. Od onih koje su imale naslikane oči na pogrešnom kraju, nije stradala ni jedna jedina.

Jordan je za DPA objasnio da je na ideju došao promatrajući lava koji je lovio antilope. Kad bi spazio da ga je antilopa ugledala, nije se ni trudio pokušati je uloviti, očito računajući da se antilopi više ne može približiti dovoljno blizu da se zatrči i zgrabi je. To je zapravo razlog zašto lavovi u prirodi uglavnom nastoje loviti životinje prikradajući im se straga.

U prirodi je vrlo važno štedjeti energiju i uzaludno trčkaranje nije način za dug život. Usto, mačke naprosto ne vole da ih se gleda u oči. U njihovom svijetu to znači prijeteće držanje, pa koliko god lav imao i snažno tijelo i ubojite zube i oštre kandže, naći se oči u oči s više stotina kilograma teškim govedom koje neprijateljski zuri, znači opasnost od ozljeda u sukobu s njim.

Svi mačkoljupci koji obraćaju pažnju na svoje ljubimce, znaju o čemu je riječ. Ni njihove kućne mačke ne podnose zurenje, pa u situaciji kad se druže s prijateljskim ljudskim bićem, posebno ako ih ovaj mazi, one žmirkaju.

Ovaj fenomen neki urođenički narodi poznaju i iskustveno. U nekim dijelovima Indije, tako, ribari koji do rijeka prolaze kroz guste šume u kojima još obitava pokoji tigar, u ribolov odlaze noseći na glavi maske s najobičnijim ljudskim licem. Ali okrenutima naopako. Tako postižu da, ako bi naišli na tigra s apetitom za ljudsko meso, tigar nailazi na ljude koje oči ima i sprijeda i straga.

Tigar je mačka i daljnje objašnjenje pojave isto je ono kao i za lavove. Konačno, istim trikovima koristi se i evolucija. Mnoštvo vrsta živog svijeta na Zemlji, posebno ptice, po sebi su evolucijski razvile šare koje imitiraju oči i time ih štite od napada grabežljivaca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.