Znanost
906 prikaza

Na poslu otkriva planete, navečer svira u rock bendu

Konstantin Batigin u ožujku 2016. godine
Wikipedia
Briljantnom matematičaru tek je 30. ,a već je promijenio shvaćanje nastanka planeta i riješio nedoumice iz Newtonovog doba

Konstantin Batigin odlučio se za odlazak na sveučilište kako bi zadržao svoj bend na okupu. Studiranje astrofizike preporučio mu je jedan lutalica na ulicama Santa Cruza u Kaliforniji. Da nije bilo tog niza sretnih okolnosti, vjerojatno ne bi došlo do jednog od najuzbudljivijih otkrića u Sunčevom sustavu u posljednjih dvjestotinjak godina.

Naime, Batigin i još jedan astronom uvjereni su da su otkrili deveti planet u Sunčevom sustavu. Kada je prije dvije godine Mike Brown primjetio da svi asteroidi u Kuiperovom pojasu, nakupini stijena i leda izvan Neptunove orbite, imaju jednake orbite pomislio je da bi to moglo skrivati jednu neobičnu tajnu. Svoja razmišljanja prenio je Batiginu i njih dvojica bacila su se na rješavanje te zagonetke. U pomoć im je priskočilo i dva milijuna dolara vrijedno superračunalo, a ove godine su napokon objavili rezultate istraživanja.

Titan Teoretsko postojanje Znanost Život bez vode? Znanstvenici tvrde – moguće je!

Potpuno su uvjereni da su otkrili do sad neviđeni planet daleko izvan orbite Plutona, nekad najdaljeg planeta našeg sustava. Zasad nitko nije otkrio taj planet, ali najmanje osam timova astronoma diljem svijeta uperilo je teleskope prema nebu kako bi upravo oni bili prvi koji će potvrditi postojanje tog planeta. Jedino što znaju je da se nalazi negdje oko sazviježđa Orion, ali zato što je oko 40 puta udaljeniji od Neptuna je praktički nevidljiv. 

Od otkrića Neptuna

Otprilike 170 godina nitko nije otkrio novi planet oko našeg Sunca, a nedavno je i Pluton izgubio taj status. Kada je Neptun otkriven 1846. godine i nakon što su time potvrđena predviđanja francuskog astronoma Urbaina Le Verriera bilo je to jedna od najvažnijih potvrda teoretske astronomije, rekao je Batigin za Ozy.

Saturnov prsten Izgubljeni u svemiru Znanost Nevjerojatne fotografije: Evo koliko je Zemlja mala

Sada on želi napraviti sličan poduhvat. Međutim, poučen iskustvom prethodnika, želi oprezno dokazati svoju teoriju. "Namjerno nismo isprva krenuli s idejom o postojanju planeta. Često su ljudi koji su pričali o planetima kao odgovorom na neke teorije bili u krivu", kaže Batigin. Bili su toliko oprezni da su čak i sve ostale teorije prvo krenuli istraživati.

Ilustracija udaljenog planeta | Author: NASA/JPL-Caltech NASA/JPL-Caltech

Najveći dokazi došli su kada je njihova teorija objasnila neke nepovezane fenomene. Štoviše predvidjeli su točne lokacije nekih dosad neidentificiranih objekata u Kuiperovom pojasu, a ponudili su i moguće objašnjenje zašto je naše Sunce nagnuto u odnosu na ostatak sustava.

Ljudima smeta ako si toliko dobar

Nije Batigin samo briljantan znanstvenik koji je već u tridesetoj promijenio shvaćanje formiranja planeta ili rješio neke probleme s kojima se znanstvenici muče od Isaaca Newtona. "Ponekad ga moram upozoriti da nekim ljudima može početi smetati ako si toliko dobar u apsolutno svemu", povjerio se Brown.

Iako postojanje devetog planeta, radnog naziva Planet devet, još uvijek tek treba dokazati jasno je da neće nositi ime Batigin ili Brown, a ni i me bilo kojeg od astronoma koji ga trenutačno traže.

U međuvremenu, Batigin ima neke druge brige na pameti. Pjeva i svira gitaru u rock bendu, a uvijek ima vremena za svoju četverogodišnju kćer. Dok na ploči ispisuje svoje teorije, koristi samo gornji dio. Donji dio je rezerviran za škrabanje njegove kćeri. "Nitko ne želi da njegovi klinci odrastu pa da misle da su im roditelji obični. Da su im roditelji nekad bili zakon i da su nekad svirali u bendu", kaže ovaj briljantni znanstvenik.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.