Znanost
1474 prikaza

Otkrili novi planet: Zemljin blizanac vjerojatno ima uvjete za život?

Kepler 452b
NASA/JPL-Caltech
Nikada dosad nisu astronomi otkrili sestrinski planet tako blizak Zemlji, udaljen samo 4,24 svjetlosne godine

Astrofizičari Europskog južnog opservatorija (ESO) trebaju krajem kolovoza objaviti da su otkrili novi egzoplanet, 'Zemljina blizanca' u orbiti oko zvijezde Proxima Centauri, najbližoj Sunčevu sustavu, piše njemački tjednik Der Spiegel. 

Taj novi planet, koji još nije dobio ime, vjerojatno ima uvjete za život i "na njemu bi mogla postojati tekuća voda" što je važan uvjet za postojanje života, piše njemački tjednik. 

Nikada dosad nisu astronomi otkrili sestrinski planet tako blizak Zemlji, udaljen samo 4,24 svjetlosne godine, piše list. 

Glasnogovornik ESO-a Richard Hook potvrdio je da je upoznat s člankom, ali ga nije želio komentirati. 

"Pronaći to svemirsko tijelo bio je vrlo težak posao", citira list astrofizičara koji je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan i objasnio da "su bili na granici onoga što je tehnički moguće izmjeriti".

NASA (Američka svemirska agencija) najavila je prije godinu dana da je otkrila egzoplanet sličan Zemlji, ali vrlo udaljen, 1400 svjetlosnih godina. Taj egzoplanet nazvan Kepler-452b, radijusa 60 posto većeg od Zemljina, ima velike izglede da je stjenovit, da ima gustu atmosferu i veliku količinu vode.

Kepler-452b dio je od dvanaest novih egzoplaneta uvrštenih u zadnji katalog otkrića koje je obavio svemirski teleskop Kepler.

Da bi ti egzoplaneti bili upisani moraju imati promjer barem dvostruk u odnosu na Zemljin, moraju biti u orbiti neke zvijezde izvan Sunčeva sustava i s izgledima da na njihovoj površini ima vode u tekućem stanju što ih čini potencijalno nastanjivima. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.