Znanost
1341 prikaza

Najveće pogreške kojima štetite svojoj vagini

Žena leži
Thinkstock
Mnoge žene čine ove greške i ne znajući da njima oštećuju zdravlje svoje vagine

Zaboravite dijamante, torbice i cipele, najbolji prijatelj svake djevojke je njezina vagina. To je organ koji vas definira i utječe na mnoge vaše životne izbore.

Također, to je organ o kojem se vode mnoge rasprave i koji često uzrokuje dramatična zbivanja među vašim najbližim prijateljicama.

Svima nam se dogodi da povremeno zanemarimo ono što nam je najbitnije, pa tako zaboravimo na depilaciju ili se oslanjamo na mirišljave vlažne maramice umjesto sapuna.

Iako ove male nesmotrenosti neće ostaviti neki značajniji trag na zdravlju vaše rodnice, donosimo vam popis učestalih navika koje mogu uzrokovati gljivične infekcije i urasle dlake, zbog čega ćete, htjeli vi to ili ne, morati posjetiti ginekologa...

Želite mirišljavu vaginu

Najveći mit je da vagine imaju neugodan miris. No osim ako imate ozbiljnih problema, bilo koji prirodan miris je normalan.

Vagine ne trebaju mirisati poput parfumerije i ne treba ih se tretirati kao nešto što treba popraviti.

Znači, zaboravite na mirišljeve kupke ili posebne čistače za ispiranje rodnice, jer bilo koji proizvod koji može promijeniti vašu pH ravnotežu može uzrokovati i pojavu gljivica.

Materijali koju zatežu su dobri za traperice, ali ne i za vašu vaginu

Kao i za veze, i za vagine je bolje ako im dopustite određenu slobodu da dišu i budu bez pritiska.

Iako je jeftino rublje sjajna stvar kad želite imati velik izbor, ono nije najbolja opcija jer često nije napravljeno od najkvalitetnijeg materijala. Radije odaberite kvalitetnije pamučno rublje koje će vas obraniti od gljivičnih infekcija i stvoriti zdravo okruženje za vaš najosjetljiviji dio tijela.

'Dolje' ste vlažni, ali na loš način

More i kupanje | Author: Filip Brala (PIXSELL) Filip Brala (PIXSELL)

Iako je sjajno biti na moru ili u bazenu ovih toplih ljetnih dana, znajte da je mokar kupaći kostim jedan od najgorih neprijatelja vaše vagine.

Naime mokar kupaći guši vaginu, zadržavajući vlagu unutra i stvarajući savršene uvjete za razvoj bakterija umjesto da se to područje prirodno regulira.

Ista stvar vrijedi i za znojnu odjeću nakon vježbanjanja.

Ako vam to nije dosta pomislite samo na plijesan koja se razvija na vašem vječno mokrom zastoru za tuširanje. A zatim na vaginu. I sve vam je jasno...

Izbjegavate onaj bijeli iscjedak

Jogurt nije tek predmet smiješnih reklama. Ta gusta bijela namirnica puna je živih kultura poput Lactabacillusa koji održava vaš probavni sustav zdravim.

Ustvari, mogli biste izraditi jogurt od iscjetka zdrave vagine. A ako imate uravnoteženu prehranu koja uključuje jogurt i kefir, znači da bakterijskom ekosustavu redovito dodajete nove sastojke, te da se ne morate brinuti da će vas tako skoro napasti infekcije.

Prejaki deterdženti i sredstva za pranje

Ako osjećate neugodu u gaćicama, ne mora nužno značiti da je vaše tijelo krivo.

Vagina je osjetljiva i reagira na promjene, a mirišljavi deterdžent ili omekšivač u čijem mirisu vi uživate može biti mučan vašem spolovilu i iziritirati ga.

Kako biste izbjegli ovu čestu grešku, investirajte u detedžent bez mirisa, namijenjen osjetljivoj koži, i ako ništa drugo, koristite ga pri pranju donjeg rublja, piše Elite Daily.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.